Pátek, 29. března 2024

ČEZ chce v Česku více elektromobilů

Polostátní obr jde do boje za "elektrifikaci" dopravy. Do zelené energie dá firma do roku 2020 zhruba 30 miliard.
ČEZ chce v Česku více elektromobilů

Jen pár dní poté, co z komínu nejšpinavější české elektrárny v Prunéřově slezli aktivisté Greenpeace, představila energetická společnost ČEZ svou "čistou" a "inteligentní" budoucnost. Chce ji postavit na podpoře malých výrobních zdrojů, chytrých sítích a rozvoji elektromobility včetně potřebné infrastruktury.

"Vedli jsme rozhovory s několika automobilkami, které se o elektromobilitu zajímají. Jednání zatím nejsou uzavřena. Konzultace proběhly i se Škodou Auto," říká šéf ČEZ Martin Roman.

Na pilotní projekty v Praze a Ostravě si firma připravila do roku 2012 až půl miliardy korun. ČEZ nicméně na "elektrifikaci" vydělá mnohem více. Jeho elektrárny budou moci jet naplno třeba i v noci, kdy si lidé budou svá vozidla na elektrický pohon nabíjet.

Bližší informace chce firma představit příští týden. ČEZ se mohl inspirovat například v Londýně. Starosta britské metropole Boris Johnson chce, aby se v ulicích do šesti let objevilo 25 tisíc nabíjecích míst pro elektromobily.

V Česku by se zatím daly elektromobily spočítat na prstech jedné ruky. "Škoda Auto je v rámci koncernu Volkswagen zapojena do aktivit spojených s vývojem alternativních pohonů, kam patří i elektropohon. Vzhledem k tomu, že se jedná o dlouhodobější projekty, o jejichž zavedení dosud nebylo rozhodnuto, nemůžeme zatím sdělit žádné konkrétní detaily," říká mluvčí mladoboleslavské automobilky Evžen Krauskopf.

"V současné době pracujeme na vývoji elektrobusu, hotový by měl být do konce roku," říká jednatel autobusového výrobce SOR Libchvavy Petr Hájek. O elektrobusy je prý mezi zákazníky zájem a firma jim chce novým produktem vyjít vstříc.

ČEZ, který nyní vyrábí elektřinu hlavně z uhlí a jádra, se tradičních technologií nevzdá, chce ale přispět k jejich modernizaci a zvyšování účinnosti.

Větší podpory se mají dočkat i obnovitelné zdroje, kde zatím nejsilnější domácí výrobce elektřiny nebyl příliš úspěšný. V Česku chce do roku 2020 do zelené elektřiny investovat zhruba 30 miliard korun, což - pro srovnání - je o něco více než polovina loňského čistého zisku firmy. ČEZ počítá s tím, že brzo vzroste i podíl tzv. malých zdrojů, tedy například lokálních výtopen, které budou zároveň vyrábět i elektřinu.

A další peníze, zhruba pět miliard, dá ČEZ na rozvoj nových technologií.

Domácnosti by se například měly dočkat takzvané chytré sítě. Do roku 2015 poběží pilotní projekt v hodnotě až jedné miliardy korun a v té době chce ČEZ inteligentními sítěmi pokrýt jeden tuzemský region. Chytré sítě pomohou prý snížit náklady - velké spotřebiče se zapnou ve chvíli, kdy bude v místě dostupná levnější elektřina.

Dále by mělo být do roku 2020 vybaveno takzvanými chytrými elektroměry 80 procent domácností. Alespoň s tím počítá třetí energetický balíček EU. "Elektroměry nejsou zatím technologicky usazeny. Budeme je ale postupně zavádět u odběratelů s vyšší spotřebou," říká obchodní ředitel ČEZ Alan Svoboda.

ČEZ se bojí, aby nezaspal. "O nové strategické iniciativě jsme uvažovali už dlouho, ale krize naše plány zpomalila," říká Svoboda.


"Zelený" ČEZ

30 mld korun chce ČEZ investovat do roku 2020 do obnovitelných zdrojů. Zaměří se na biomasu či geotermální energii.


5 mld korun do roku 2020 dá ČEZ na výzkumné aktivity. Chce například najít nejvhodnější způsob, jak skladovat energii.

0,5 mld korun půjde do roku 2012 na pilotní projekt rozvoje elektromobilů včetně navazující infrastruktury.

AUTOR: Martin Petříček
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů