Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropská komise na následující roky chystá fondy ve výši asi 6 miliard eur, které poslouží na rozvoj technologie CCS a podporu obnovitelných zdrojů energie. Souboj mezi neziskovými organizacemi a energetickými giganty o nasměrování těchto peněz může začít. Podle údajů Evropské komise hodlá Unie vydat na podporu technologie zachytávání a ukládání uhlíku a obnovitelných zdrojů energie asi 6 miliard eur. Financování fondů má pocházet především z unijního systému obchodování s emisními povolenkami (EU ETS), v němž budou postupně od roku 2013 nabíhat aukce. V dokumentu Komise se mluví například o obřích větrnících nebo o vyspělých systémech zrcadel a solárních panelů.

Konzultanti pracující pro Evropskou komisi zahájili veřejnou konzultaci o pravidlech, kterými se budou řídit aukce emisních povolenek v rámci evropského systému obchodování s emisemi (EU ETS). Konzultace je součástí nařízení Evropské komise o přípravě vydražování povolenek. Komise musí přijmout do 30. června 2010 nová pravidla, která budou v souladu s revizí směrnice o obchodování s emisemi dohodnuté v rámci evropského balíčku v oblasti klimatu a energetiky. Pravidla mají zajistit, že se dražba bude provádět otevřeným, transparentním a nediskriminačním způsobem. Hladké zavedení dražeb má zásadní význam pro další efektivní fungování EU ETS a pro ochranu důvěry na trhu s emisními povolenkami.

V letošním září proběhne pátý ročník kampaně Měsíc ekologického zemědělství a biopotravin. Kampaň je financována Ministerstvem zemědělství. Výběrové řízení na realizaci kampaně vyhrála společnost Green Marketing. Na vývoji komunikačního konceptu a grafického řešení se podílela agentura Outcomm.

Schválena podpora čerpacích stanic v ČR - Evropská komise rozhodla nevznášet připomínky k režimu státní podpory ČR na rozvoj ekologicky šetrné dopravy v regionu Severovýchod, který zahrnuje Liberecký, Pardubický a Královehradecký kraj. Podpořený projekt bude spočívat ve výstavbě a modernizaci čerpacích a plnicích stanic pro provozovatele veřejné dopravy. Režim podpory v letech 2009 až 2014 podpoří 75 miliony Kč zřízení uvedených zařízení a usnadní využívání veřejné dopravy místo dopravy individuální. Stanice poskytují alternativní paliva pro ekologicky šetrná vozidla. Současná alternativní paliva sahají od bionafty a zemního plynu po elektřinu a vodík. Komise došla k závěru, že režim podpory, zaváděný českými orgány, je nezbytný ke sledování cíle společenství.

Nedávno představené ekologické novinky Sony Ericssonu již znají své předběžné české ceny. Výrobce se tentokrát držel v relativně rozumných mezích.
Nové ekologické Sony Ericssony se v Česku začnou prodávat na podzim. S návratem školáků do lavic se začne prodávat Sony Ericsson C901 GreenHeart, a to za cenu 7 990 korun včetně daně.
V listopadu, tedy vlastně již na předvánoční trh, dorazí na pulty prodejen i levnější z ekologické dvojice, model Naite. Ten bude stát 3 790 korun.
Ceny se ještě mohou změnit v případě, že by došlo k výraznému výkyvu kurzu eura.

Vodíkové palivo pro palivové články by se mohlo vyrábět z nepotravinářských zdrojů celulózy včetně odpadů dřeva. Nová technologie univerzity Virginia Tech navrhuje použití 14 různých enzymů.
Základem procesu je nový spontánní a nevratný enzymatický proces, ověřený termodynamickou analýzou, jenž může pomoci biokatalyzátoru na bázi enzymu vytvořit ze škrobů a celulózy zdroj vodíku. Jde o ekologický a téměř CO2 neutrální proces. Užití celulózy jako levného obnovitelného zdroje vodíku s obsahem 14,8 hm. % vodíku dává předpoklady pokrýt vyšší náklady spojené s užíváním vodíku – ukládání, bezpečnost a infrastruktura. Použití celulózy jako biomasy místo škrobů a cukrů pro zdroj energie může vést k nezávislosti na fosilních palivech v dopravě, kde potřeba USA se pohybuje kolem 1,3 mld. tun. Technologická realizace vynálezu je však záležitostí několika let.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů