Pátek, 29. března 2024

Fiat získal od EIB půjčku 400 milionů eur na ekologičtější vozy

Fiat získal od EIB půjčku 400 milionů eur na ekologičtější vozy
Italská automobilka Fiat získala od Evropské investiční banky (EIB) půjčku 400 milionů eur (zhruba 10,7 miliardy Kč) na vývoj ekologičtějších vozů s nižší spotřebou. Informovala o tom agentura AP.

Generální ředitel automobilky Sergio Marchionne uvedl, že úvěr velkou měrou přispěje k vývoji technologií, které spotřebovávají méně energie a vypouští méně skleníkových plynů. EIB by měla v celém prvním pololetí automobilkám půjčit celkem sedm miliard eur.

Fiat tento měsíc vytvořil alianci s americkým rivalem Chrysler. Automobilka usilovala rovněž o převzetí německého konkurenta Opel, který však nakonec pravděpodobně skončí v rukou konsorcia složeného z kanadsko-rakouského výrobce automobilových součástek Magna International a ruské společnosti Sberbank. Marchionne nicméně nedávno uvedl, že má o německého rivala nadále zájem.

Společnost Fiat se před několika lety kvůli ztrátovosti automobilové divize ocitla v krizi. Marchionne proto přikročil ke snižování nákladů a uzavírání spojenectví s ostatními automobilkami, aby vrátil divizi k zisku. To se mu nakonec podařilo navzdory slabé poptávce na hlavních trzích, ostré cenové konkurenci a nárůstu cen surovin.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů