Čtvrtek, 25. dubna 2024

Nové knihy - Základy dopravní ekologie

Kniha shrnuje nejnovější zajímavé poznatky mladého vědního oboru dopravní ekologie
Nové knihy - Základy dopravní ekologie

která se zabývá systémem člověk – doprava – životní prostředí a vzájemným působením těchto složek. Jinými slovy řeší, jak se vyrovnávat se závažnými problémy v oblasti dopravy – včetně škod na životní prostředí, jako jsou dopady na změny klimatu, přírodní zdroje, zábor ploch, hluk a prach, ale i dopadů na společnost.

Současné demografické změny vyžadují zásadní změnu pohledu na zajištění potřeb a dostupnost cílů s ohledem na různé skupiny obyvatel - zvláště seniorů, dětí nebo osob se sníženou mobilitou. Kniha se zabývá i otázkami financování, například očekávanou zhoršenou dostupností financí na výstavbu silnic a dalších dopravních cest.

Publikace nabízí zájemcům ze všech dotčených oborů – odborníkům, studentům, praktikům, občanům, občanským iniciativám, dopravním plánovačům a politikům - nejen nové informace o dopravním sektoru a otázkách, se kterými se bude muset v dalších letech vyrovnávat. Nabízí i praktická opatření pro snižování vlivů na životní prostředí, nebo odkazy na materiály a inspirativní zdroje informací.

Publikace Základy dopravní ekologie je k dostání za cenu 195,-Kč. Knihu si můžete osobně převzít na níže uvedené adrese. V případě zaslání budou k ceně připočteny poštovní náklady.

Základy dopravní ekologie je rozšířenou aktualizací německo-ruského slovníčku dopravní ekologie „Verkehrsökologie“, sestaveného ve spolupráci studentů a vědeckých pracovníků pod Technickou univerzitou v Drážďanech a Omskou univerzitou v Rusku. Publikace byla zpracována v německo-české spolupráci a podpořena prostředky EU z programu INTERREG, Ministerstva dopravy ČR, Česko-německého fondu budoucnosti a Grantové agentury ČR. Česká verze je doplněna o české reálie a prameny. Editorkami jsou Michaela Valentová z Ústavu pro ekopolitiku, o.p.s. a Hana Brůhová-Foltýnová z Centra pro otázky životního prostředí.

Kontakt:
Michaela Valentová (michaela.valentova@ekopolitika.cz) nebo Barbora Šafářová (barbora.safarova@ekopolitika.cz)
Ústav pro ekopolitiku, o.p.s. - ekopolitika.cz
Kateřinská 26, Praha 2
Tel: 224 828 257, 224 828 553

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů