Sobota, 20. dubna 2024

Peking brání vývozu surovin

Peking brání vývozu surovin

Evropská unie a Spojené státy se obrátily na WTO, aby přezkoumala situaci kolem vývozu surovin z Číny.

Spojené státy americké a Evropská unie požádaly Světovou obchodní organizaci (WTO), aby přezkoumala, zda Čína neporušuje pravidla zahraničního obchodu. Dvěma největším ekonomikám světa se nelíbí značná čínská omezení pro vývoz celé řady důležitých surovin.

Ve své již třetí stížnosti na Čínu, co se týče surovin, Evropská unie uvedla, že počínání Pekingu zvyšuje ceny surovin na celosvětovém trhu. Svým jednáním Čína podle EU zvýhodňuje domácí podniky, protože navazující průmyslová odvětví v Číně mají přístup k levnějším materiálům než jejich konkurenti.

"Čínská omezení na vývoz surovin narušují hospodářskou soutěž, což komplikuje už tak v současnosti dost složitou situaci našich podniků," uvedla eurokomisařka pro obchod Catherine Ashtonová. "Doufám, že na základě konzultací WTO s Čínou nalezneme smírné řešení celé situace," dodala.

Trpí průmysl v Evropě a USA

Západu se nelíbí přísná omezení vývozu surovin, jako jsou koks, mangan, zinek, žlutý fosfor, hořčík nebo bauxit. Přírodní zdroje některých komodit nejsou přitom nikde jinde na světě k dispozici.

Vývoz těchto surovin Čína nadále omezuje kvótami a cly, přestože při svém vstupu do WTO v roce 2001 slíbila, že tato omezení zruší.

"Spojené státy jsou přesvědčeny, že Čína porušuje pravidla mezinárodního obchodu," cituje britský server BBC News obchodního zmocněnce USA Rona Kirka. Podle něj se jedná o strategické suroviny, které nacházejí uplatnění například při výrobě automobilů, letadel nebo mikročipů. Omezením jejich vývozu nejvíce trpí ocelářský, strojírenský a chemický průmysl, upřesnil Kirk.

WTO rozhodne do 60 dnů

Peking se však těmto tvrzením brání argumentem, že hlavním cílem jeho vývozní politiky je chránit životní prostředí a domácí přírodní zdroje. Čínské ministerstvo obchodu včera nicméně uvedlo, že hodlá stížnost s WTO konzultovat.

Světová obchodní organizace má na projednání celé záležitosti lhůtu šedesát dní.

Evropská unie je po Spojených státech druhým největším obchodním partnerem Číny. Objem obchodů mezi nejlidnatější zemí světa a USA činil v loňském roce 408 miliard dolarů. V roce 2007 se Čína stala hlavním dovozcem zboží do Spojených států, když předstihla Kanadu. Objem obchodů mezi Čínou a Evropskou unií dosáhl loni dokonce 455 miliard dolarů.

Washington a Brusel vedou s Čínou celou řadu sporů. Jak připomíná agentura Bloomberg, jde především o modernizaci čínské armády, cenzuru internetu v Číně a naopak o čínské stížnosti na celkovou hospodářskou politiku Spojených států.

AUTOR: Jana Horká
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů