Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Sběr monočlánků v Řecku přesáhl 500 tun, tzn. cca  19.000.000 baterií,  čili 26% z celkového objemu prodaných baterií. Řecko se tak dostalo ve sběru použitých baterií na druhé  místo v EU za Německo a před třetí Belgii.

Dvakrát přeplňovaný čtyřválec 1,4 TSI z dílen koncernu Volkswagen nejvíce oslovil porotu letošního ročníku mezinárodní soutěže Engine of the Year. Od 65 hlasujících členů jury získal celkem 354 bodů, zvítězil i v ekologické kategorii "zelený motor" pro svou nízkou spotřebu i emise. První byl i v kategorii motorů s objemem od jednoho do 1,4 litru.

Európska komisia pohrozila dnes Taliansku pokutami za to, že ignoruje upozornenia, aby zosúladilo svoje normy pre čistenie odpadových vôd a zber odpadu s normami Európskej únie.
Komisár EÚ pre životné prostredie Stavros Dimas uvz domovaiedol, že "nekontrolované" odstraňovanie odpadu a nevyčistené odpadové vody v Taliansku predstavujú vážnu hrozbu pre zdravie ľudí. Taliansko nesplnilo nariadenie súdu EÚ z roku 2007, podľa ktorého musí dodržiavať predpisy únie týkajúce sa bezpečného zberu a likvidácie odpadu.
Belgicko podobne dostalo varovanie pred pokutami, ak nezmodernizuje čistenie odpadových vôd. Dostatočné čistiace systémy podľa EÚ chýbajú vo všetkých belgických regiónoch.
Obom krajinám v prípade nesplnenia požiadaviek hrozia pokuty vo výške tisícov eur denne.

Suzuki plánuje ekologickejšie modely
Nové verzie aktuálnych modelov dostanú modernú technológiu stop-štart.
Technológia stop-štart sa už budúci rok stane súčasťou modelov značky Suzuki. Vedenie automobilky potvrdilo, že táto ekologicky zameraná inovácia sa už na budúci rok v lete najskôr objaví v modeli Swift a následne aj vo faceliftovanom modeli Splash. Následne by mala byť montovaná aj do všetkých ostatných modelov Suzuki.
Automobilka dúfa, že prostredníctvom novej technológie sa úhrn CO2 emisií jej modelov zníži o takmer 10%. Napríklad pri modeli Swift by mala mať technológia stop-štart vplyv na zníženie emisií zo 120g/km na 109g/km.

Nová internetová encyklopedie Setrnebudovy.cz si klade za cíl informovat o ekologicky šetrných stavbách spolu s aspekty ekonomiky, energetické účinnosti a uživatelského komfortu.
Šetrnébudovy.cz je neziskovým projektem jehož cílem je "překonávat informační bariéry, které přetrvávají o těchto stavbách ve veřejnosti, ale též v odborné sféře, a přispět tak k rozšíření kvalitních staveb v ČR." Na stránkách projektu návštěvníci naleznou případové studie, kalkulačky pro výpočet energetické náročnosti budov, ukázky ekologicky šetrných domů a další užitečné nástroje a informace.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů