Pátek, 19. dubna 2024

Ekologicky šetrný dům vyroste pod činnou sopkou!

Ekologicky šetrný dům vyroste pod činnou sopkou!

V Papui-Nové Guineji možná postaví luxusní dům pod činnou sopkou! Že to zní jako šílený nápad? Architektům z australského studia Enter Architecture to tak ale nepřijde. Právě oni totiž navrhli dům, který by měl vyrůst poblíž sopky Tavurvur v oblasti Kopoko.

To, že Kopoko House možná vznikne v bezprostřední blízkosti činné sopky, není jeho jedinou zajímavostí. Luxusní dům by také neměl mít vůbec žádná okna. To v kombinaci s jeho speciálním tvarem zajistí proudění čerstvého vzduchu uvnitř celé budovy, což v tropické Papui-Nové Guineji budoucí nájemníci zcela jistě ocení. Zlodějů se přitom nebudou muset bát. Dům totiž vznikne na samotě uprostřed pralesa, daleko od všeho živého.

  • Takovýhle výhled budou mít majitelé domů z obýváku
 

Sluneční paprsky se postarají o vše

Součástí domu bude prostorný obývací pokoj s kuchyňským koutkem, dvorek s bazénem a dvě samostatné ložnice s vlastními koupelnami. Ložnice budou přitom jediné místo v celém domě, kde člověk najde dostatek soukromí. Jen tam se dá totiž schovat za stěnu.

Dům bude zajímavý také svou ekologickou šetrností. Ze střechy bude do dvou nádrží stékat dešťová voda, která poslouží k mytí v koupelně a kuchyni. Díky solárním ohřívačům pak z kohoutků poteče i horká voda. Solární energie bude hrát nejdůležitější roli i při zásobování celého objektu elektřinou. A na kolik dům přijde korun? To se ještě neví, celý projekt je zatím jen na papíře.

Zdroj:Blesk
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů