Čtvrtek, 25. dubna 2024

Nejlepší turistické průvodce

Dobrý průvodce promění vaši fádní dovolenou v neobyčejný zážitek.
Nejlepší turistické průvodce

Špatný vás nechá zabloudit tam, kam nestojí za to vůbec přijet. Experti na cestovní ruch Španělska, Řecka, Chorvatska a Nizozemska vybrali průvodce, na které je spolehnutí.

Jeden píše o největším městě na Peloponéském poloostrově a druhém největším přístavu v zemi. Ten druhý o majiteli rodinného penzionu Radju Minkovovi, který jako zkušený turista pořádá organizované výlety a pikniky a který svým hostům poskytuje rady ohledně okolních cest.

Ten rozdíl je cítit. Jako byste se rozhodovali, zda zajít na dort do pražské kavárny Slavie, nebo do "bezejmenného" zastrčeného podniku třeba na Vinohradech. Ta první je slavná, elegantní a plná cizinců, druhá už trochu omšelá, ale se servírkou, která vás zná jménem, a s místními u stolků. Obě ale mají své hosty, kteří na ně nedají dopustit.

Průvodců v regálech knihkupectví jsou desítky typů. Luxusní i obyčejné, čtivé i nudné, obecně povrchní i detailně konkrétní. Pro individuální cestovatele s batůžkem i klasiky se zájezdem od cestovní kanceláře. Zaměřené na historii a umění, památky, restaurace a všemožné úrovně ubytování.

Přinášíme rady, jak se v takovém množství vyznat. Výběr správného průvodce totiž může být pro vaši dovolenou zásadní. S těmi špatnými se budete nudit, protože vám spoustu zábavných míst a akcí zamlčí. Můžete kvůli nim bloudit, protože postrádají aktuální dopravní spojení. Utratíte s nimi hodně peněz, jelikož znají jen luxusní restaurace a hotely.

S opravdu dobrým průvodcem se do vybrané země můžete zamilovat dřív, než se v ní octnete. Jsou psané s láskou, citem pro jedinečnost míst a jejich obyvatel. Jsou férové, protože vás za každou cenu neženou do míst, kde nic není. Když je některé město ošklivé, klidně to přiznají. Nenechají vás ve štychu, poněvadž i v odlehlých krajích znají lidi, u kterých přespat, a poradí, kde ráno servírují čerstvé pečivo.

Na příkladech Španělska, Chorvatska, Řecka a Nizozemska vám ukážeme, které turistické průvodce jsou užitečné a které k ničemu (strany 8-15). Znalci jednotlivých zemí, kteří navíc pracují v cestovním ruchu, všechny průvodce detailně prozkoumali. Z většiny knižních průvodců těchto zemí, které jsou u nás v češtině k dostání, vyhodnotili ty nejlepší a u všech upozornili na jejich přednosti, slabiny i naprosté nesmysly.

Dobrodruzi volí "elpíčko"

Jak se orientovat při nákupu průvodců, závisí na způsobu, jakým cestujete. Tedy zda s cestovní kanceláří, nebo na vlastní pěst. Pokud si cestu organizujete sami a jedete do nějaké vzdálenější destinace, bude vaše volba asi jasná. Populární australská řada průvodců Lonely Planet (LP) je jakousi biblí pro individuální cestovatele. Je nejznámější a má nejširší nabídku. Základní řada "elpíček" je v angličtině, ale množství titulů z této edice vychází už několik let také v českých mutacích.

Průvodce Lonely Planet už posloužily milionům nezávislých cestovatelů, a ač jsou jejich zkušenosti v drtivé většině pozitivní, i u této renomované firmy se vyplatí obezřetnost.

"V kapitolce o levném ubytování v Jerevanu jsou přehozena čísla adresy na byt, kde lze údajně sehnat levné ubytování v soukromí. Na základě těchto informací jsme jej vypátrali. Jeho obyvatelé nám ale s úsměvem sdělili, že jde o omyl a nejsme první, kdo u nich zvoní s batohem na zádech a žádá nocleh. Správný byt se nachází na opačném konci dlouhé ulice," poukazuje na jednu z chyb v průvodci Lonely Planet po Kavkaze cestovatel Zdeněk Micka. (O dalších přehmatech čtěte v rámečku Omyly Lonely Planet na straně 6).

Konkurentem Lonely Planet jsou průvodce Rough Guide, z nichž celá řada rovněž vychází v českém jazyce (nakladatelství Jota). Další podobně zaměřenou edici představuje britský Bradt. V češtině ale zatím vyšlo (nakladatelství Jota) jen pár titulů, například Ukrajina, Černá Hora nebo Venezuela.

Jak Lonely Planet, tak Rough Guide kladou velký důraz na praktické informace, týkající se hlavně ubytování, stravování, dopravy a cen vstupného. Oceníte je tak hlavně v turisticky méně navštěvovaných zemích a oblastech. Tak třeba v mnoha regionech Arménie nebo Gruzie, kde je prakticky jedinou možností noclehu (kromě toho pod noční oblohou) ubytování v soukromí (většinou neoznačené), vám takové průvodce cestování hodně usnadní. Méně se už z nich dozvíte o historii dané oblasti, také popis památek bývá stručnější. Obsahují jen málo fotografií a pouze černobílé plánky.

Tyto nedostatky ovšem například průvodce Rough Guide do jisté míry vyvažují závěrečnou částí Souvislosti, obsahující slušně obsáhlé kapitoly o historii země, životním prostředí a přírodě, kultuře nebo jazyku. Jednotlivé svazky se mohou kvalitou i zaměřením dost lišit, neboť výrazně odrážejí osobnosti svých autorů.

Nabídka pro "pohodlné" je širší

Jedete-li na dovolenou s cestovní kanceláří nebo máte-li dopředu zařízené alespoň ubytování a dopravu, je lepší sáhnout po některé z následujících řad průvodců.

Luxusní segment cestovní literatury zastupuje vydavatelství Dorling Kindersley, jehož tituly vycházejí v Česku pod názvem Ikar - Společník cestovatele. Tato řada průvodců je tištěna na křídovém papíře a obsahuje mnoho fotografií, plánků a například i podrobné řezy památkami. Nevýhodou je vyšší cena.

Další možností jsou tituly vydavatelství Baedeker. Na rozdíl od Dorling Kindersley jsou informace v Baedekerech řazeny abecedně, nikoli podle oblastí; výhodou je vložená rozkládací mapa. Do češtiny je bohužel zatím přeloženo pouze několik titulů (mimo jiné Francie, Egypt nebo Kréta).

Další řadu luxusně vybavených průvodců tištěných na křídovém papíře představuje edice National Geographic. Už fakt, že vydavatelem je světoznámá vědecká společnost National Geographic Society, automaticky zaručuje kvalitu. V těchto průvodcích naleznete poměrně málo praktických rad, ale o to víc popisu přírodních a kulturně-historických zajímavostí. Podobně jako v případě Baedekeru je zatím do češtiny přeloženo jen několik nejzajímavějších titulů, mezi nimi třeba Portugalsko, Čína, Kanada, Barcelona, Londýn nebo Řím.

Co se vejde do kapsy

Spokojíte-li se se stručnějším popisem navštívených míst, poohlédněte se po edičních řadách vydavatelství Marco Polo, Berlitz, Nelles, Merian nebo Freytag&Berndt. Posledně jmenovaná firma je jednou z mála, která vydává původní české průvodce psané tuzemskými autory.

I když jsou tyto průvodce stručnější než třeba National Geographic nebo Rough Guide, neznamená to, že jsou automaticky horší. Jsou jiné. Když budete řekněme v Paříži nebo Londýně na čtrnáct dní, moc vám neposlouží. Dřív nebo později ty hlavní, "povinné" památky projdete a další už tyto kapesní bedekry nenabídnou.

Zastavíte-li se ale ve městech na Seině a Temži prvně v životě na prodloužený víkend, tak například útlý průvodce s rozkládacími mapami Gallimard od Computer Pressu vás rychle a srozumitelně nasměruje k tomu "nej". Je přehledný, plný fotografií a šikovných plánků čtvrtí, nechybějí tipy na vyzkoušené restaurace, kavárny nebo bary: luxusní v centru i svérázné na okraji měst.

Omyly Lonely Planet

Pokud jste měli v ruce například anglické vydání průvodce LP po Libanonu (1998), možná jste si všimli, že autor opomněl popsat dobrou čtvrtinu země - na sever od města Tripolis jako by už nic nebylo. Zmatený plán Bejrútu měl špatně umístěnu dokonce i hlavní třídu Hamra.

Přesností nevyniká ani současný svazek Dominikánská republika/Haiti (vydání 2008). Na pováženou je už fakt, že autoři nadšenými slovy doporučují individuální cestování po Haiti, kde neexistuje infrastruktura, násilí je všudypřítomné, únosy cizinců na denním pořádku a kam úřady prakticky všech států důrazně nedoporučují cestovat.

Pokud byste se ze známého letoviska Puerto Plata v Dominikánské republice chtěli vydat podle rad průvodce pěšky na vyhlídkový vrchol Isabel de Torres, nikdy nedojdete: navržená cesta zkrátka není a podle místních ani nikdy neexistovala. I charakteristika města Nagua je zvláštní: podle průvodce je to "nezajímavé, horké město plné prachu". Ve skutečnosti tu na rozdíl od ostatních dominikánských měst na prašnou ulici téměř nenarazíte a jde o jedno z nejúpravnějších míst v zemi.

Anketa

Které knižní průvodce používáte při cestování nejraději?

Irena Páleníčková
novinářka a cestovatelka

Na cesty autem nebo po Evropě jednoznačně Michelin. Je stoprocentně spolehlivý, má dobré orientační mapy, návaznost na klasické mapy a dlouholetou tradici. Na cesty batůžkářské po Asii beru Lonely Planet. Jsou v něm nejspolehlivější rady, co se ubytování a zčásti i místní dopravy týče. Pro Evropu ho nepovažuji za vhodný, protože je původem z Austrálie, a neodpovídá tedy zcela evropské mentalitě. Co je pro ně zajímavé, je pro nás obyčejné (i když ho samozřejmě nepíší jen Australané). Průvodce kupuji zásadně v originále, český překlad má časové zpoždění a nemusí být přesný.


Topí Pigula
novinář, šéfredaktor časopisu Travel Focus

V začátcích mého cestování to byly průvodce řady Lonely Planet. Důvody byly dva. Za prvé mnoho zemí průvodce v češtině nemělo. Za druhé to byla osvědčená a odzkoušená značka, která mi pomohla například v Bangladéši při smlouvání cen: "V Lonely Planet píší dolar, tak vám více nedám." Při posledních cestách jsem s sebou měl průvodce řady Rough Guide v češtině, která je s Lonely Planet srovnatelná a dá se pořídit levněji.


Petra Greifová
cestovatelka, šéfredaktorka cestovatelského portálu Hedvábná stezka

Na cesty si s sebou vždy beru některého z průvodců řady Rough Guide nebo Lonely Planet. Výběr mezi těmito konkurenčními průvodci záleží na aktuálnosti a dostupnosti české verze. V obou případech musím pochválit výtečné mapky, obsáhlé popisy zajímavostí a konkrétní tipy pro samostatné cestování. V případě Rough Guide oceňuji vyčerpávající všeobecné informace v sekci Souvislosti. Naše putování často zpestří i četba humorných, dobře míněných rad.

MEZITITULEK: Španělsko

MEZITITULEK: Na cestu

MEZITITULEK: 1. místo

MEZITITULEK: Jota, Rough Guide: Turistický průvodce Španělskem (2005, cena 1099 Kč)

Úplnost a kvalita popisu atrakt. míst

Úplnost a kvalita praktických informací

Aktuálnost informací

Výběr informací pro Čechy

Kvalita a rozsah fotodokumentace

Kvalita grafiky a map

Popisu turisticky nejvýznamnějších oblastí jako Madrid či Barcelona se nedá nic vytknout. Ani sloučení vždy dvou autonomních oblastí do jedné kapitoly nevadí: autoři vybrali historicky blízké oblasti, třeba Baskicko a Navarra. Nicméně opomněli Kanárské ostrovy, i když na Baleáry nezapomněli. Hodně pokulhává překlad z anglického originálu. Kdo uvedené památky zná a hovoří španělsky, některé názvy by nikdy česky neřekl tak, jak jsou v knize.

MEZITITULEK: 2. místo

MEZITITULEK: Svojtka, Lonely Planet: Španělsko (2004, 799 Kč)

Úplnost a kvalita popisu atrakt. míst

Úplnost a kvalita praktických informací

Aktuálnost poskytovaných informací

Výběr informací pro Čechy

Kvalita a rozsah fotodokumentace

Kvalita grafiky a map

Průvodce opomíjí Kanárské ostrovy. Samostatná Andorra, která nepatří do Španělského království, v knize je. Zato však věnuje samostatnou a dobře zpracovanou kapitolu Svatojakubské cestě. Obsahuje hodně komerčních informací, které rychle stárnou. Na cesty s batohem by byl velice užitečný, kdyby byl aktualizovaný ve všech základních obecných informacích. Je znát pětiletý odstup od vydání. Informace, že metro je pouze v Madridu, Barceloně a Bilbau, byla naprosto mylná už v roce vydání průvodce. Metro s několika trasami bylo a je i ve Valencii či Seville.

MEZITITULEK: 3. místo

MEZITITULEK: Nelles Guide: Španělsko - Pobřeží Středozemního moře, jižní Španělsko, Baleáry (2000, 399 Kč)

Úplnost výčtu a kvalita popisu atraktivních míst

Úplnost a kvalita praktických informací

Aktuálnost poskytovaných informací

Výběr informací pro Čechy

Kvalita fotodokumentace

Kvalita grafiky a map

Uživatelsky komfortní průvodce určený pro turisty, kteří už dobrodružství z neznáma vyměnili za pohodlnější cestování s cestovní kanceláří. Sice zahrnuje pouze určité části Španělska, ale jasně to avizuje v názvu a má jasnou strukturu. Je přehledný. Neobsahuje příliš mnoho praktických informací, protože předpokládá, že delegát cestovní kanceláře vám vše potřebné sdělí a zajistí.

MEZITITULEK: 4. místo

MEZITITULEK: CP Books: Španělsko, kapesní průvodce (2005, 179 Kč)

Průvodce o přibližně 190 stranách je opravdu kapesní, spíš bychom jej mohli nazvat průvodce internetovými stránkami o Španělsku. Zahrnuje jen místa nejvíce navštěvovaná Čechy - pobřeží Středozemního moře, Andalusii, Kastilii (města) a severní pobřeží Biskajského zálivu. Obsahuje některé chytré rady, jak cestovat vlakem, a hlavní zásady při cestování autem, či dokonce na kole. Nicméně popis památek je suchý, jakoby převzatý z webu. To je ostatně také cílem tohoto průvodce - navést čtenáře na webové stránky, kterých je v průvodci uvedeno nespočet, aby si sám informaci dohledal.

Úplnost a kvalita popisu atrakt. míst

Úplnost a kvalita praktických informací

Aktuálnost poskytovaných informací

Výběr informací pro Čechy

Kvalita a rozsah fotodokumentace

Kvalita grafiky a map

MEZITITULEK: 5. místo

MEZITITULEK: Polyglott, Freytag & Berndt: Španělsko (2001, 149 Kč)

Úplnost výčtu a kvalita popisu atrakt. míst

Úplnost a kvalita praktických informací

Aktuálnost poskytovaných informací

Výběr informací pro Čechy

Kvalita fotodokumentace

Kvalita grafiky a map

Evidentně jeden z prvních pokusů o přiblížení této destinace. Od sto stran tohoto průvodce mnoho nečekejte, ale alespoň je patrné, jak rychle šel dopředu zájem o tuto zemi od doby jeho vydání. Všechny ostatní průvodce jsou jako mercedes vedle trabantu. Nicméně pár zajímavostí se zde člověk dozví.


MEZITITULEK: Před cestou a po ní

MEZITITULEK: 1. místo

MEZITITULEK: Ikar - Společník cestovatele: Španělsko (2007, 849 Kč)

Úplnost a kvalita popisu atrakt. míst

Úplnost a kvalita praktických informací

Aktuálnost informací

Výběr informací pro Čechy

Kvalita a rozsah fotodokumentace

Kvalita grafiky a map

Průvodce, kterého si pro jeho obrazové a fotografické zpracování stojí za to pořídit. Je natolik ilustrativní, že i ten, kdo ve Španělsku nikdy nebyl, získá chuť tam zajet a snadno pochopí i krajové zvláštnosti. Těžko by se Čechovi vysvětlovalo, v čem se liší sýpky zvané hórreos, obrázek stačí a vše je jasné. Na cesty je tento průvodce na křídovém papíře nepraktický, příliš těžký, je vhodný spíš pro samostudium před cestou nebo po ní. Na konci obsahuje chytrý slovníček s fonetickým přepisem základních slov.

MEZITITULEK: 2. místo

MEZITITULEK: National Geographic: Španělsko (2005, 590 Kč)

Úplnost a kvalita popisu atrakt. míst

Úplnost a kvalita praktických informací

Aktuálnost poskytovaných informací

Výběr informací pro Čechy

Kvalita a rozsah fotodokumentace

Kvalita grafiky a map

Kvalita a cena jsou v rovnováze. Jde o průvodce, který se nesnaží pojmout vše, ale vypíchnout to hlavní. Spíš literárně zpracovaný průvodce obsahuje jakoby na sebe navazující články, které však přesně a výstižně charakterizují a zachycují to nejhezčí, co je možné ve Španělsku vidět. Je psán evidentně s láskou ke Španělsku a jeho výstřelkům. Obsahuje přehledné mapy a obecně platné rady na cestu, které jen tak rychle nezastarají.

MEZITITULEK: 3. místo

MEZITITULEK: Marco Polo: Španělsko (2009, 199 Kč)

Úplnost a kvalita popisu atrakt. míst

Úplnost a kvalita praktických informací

Aktuálnost poskytovaných informací

Výběr informací pro Čechy

Kvalita fotodokumentace

Kvalita grafiky a map

Není určen zaníceným cestovatelům, ale turistům, kteří si vybírají dovolenou a chtějí jet do Španělska a neví, kam přesně. Anebo pro ty, kdo už mají vybráno, ale nemají čas věnovat studiu několik týdnů předem. Přesně v trendu dnešní uspěchané doby se zde servírují předžvýkané informace a doporučují se ta nejzajímavější místa a slavnosti. Jsou sice stejné jako v jiných průvodcích, ale zde jsou podány tak, že neodoláte je navštívit a budete mít dojem, že jste je to vy, kdo je právě objevili. Za bombastičností podání je však patrná určitá povrchnost popisu.

MEZITITULEK: Jak se hodnotilo

Při hodnocení turistických průvodců jsme se zaměřili na jejich úplnost, kvalitu, aktuálnost a také na úroveň fotografií, grafiky a map. Zkoumali jsme také to, zda jsou průvodce určené "pro Čechy" - tedy jestli jsou tematicky zaměřené na danou klientelu (mnoho světových průvodců je totiž psáno pro Američany, Brity nebo Japonce).

Tak například z cyklistiky v provincii Drenthe, v jednom z mála zalesněných míst v Nizozemsku, nebudou Češi nadšeni. Zajímavějších terénů v lese najdou v celém Česku víc než dost. Lepším tipem jsou proto třeba výlety kolem kanálů nebo in-line bruslení na ostrově Ameland.

Konečné hodnocení není prostým průměrem - jednotlivá kritéria mají různou váhu. Kvalita popisu míst, praktických informací nebo aktuálnost průvodce mají větší váhu než množství fotografií.

Hodnocení: 1 * (nejméně) 5 ***** (nejvíce)

MEZITITULEK: Chorvatsko

MEZITITULEK: 1. místo

MEZITITULEK: Ikar - Společník cestovatele (2007, 499 Kč)

Úplnost a kvalita popisu atrakt. míst

Úplnost a kvalita praktických informací

Aktuálnost informací

Výběr informací pro Čechy

Kvalita a rozsah fotodokumentace

Kvalita grafiky a map

Jeden z nejlepších světových průvodců. Není sice napsaný pro Čechy - jde o překlad - ale má vynikající fotodokumentaci, grafiku a mapy a je nabitý kvalitními informacemi. Zahrnuje celé Chorvatsko a je šikovně obsahově členěný.

MEZITITULEK: 2. - 3. místo

MEZITITULEK: Freytag & Berndt: Chorvatské pobřeží (2007, 249 Kč)

Úplnost a kvalita popisu atrakt. míst

Úplnost a kvalita praktických informací

Aktuálnost informací

Výběr informací pro Čechy

Kvalita a rozsah fotodokumentace

Kvalita grafiky a map

Průvodce napsaný Markem Podhorským je poctivě zpracovaný. Je srozumitelný a dobře se v něm orientuje. Kvalita a výběr fotografii slušná, stejně tak mapy. Běžnému cestovateli poskytne potřebné informace, ačkoliv v praktických informacích se najdou (nevelké) chyby. Velice dobrý slovníček. Chybí víc nevšedních tipů a lákadel.

MEZITITULEK: Marco Polo: Chorvatské pobřeží - Dalmácie (2008, 199 Kč)

Úplnost a kvalita popisu atrakt. míst

Úplnost a kvalita praktických informací

Aktuálnost poskytovaných informací

Výběr informací pro Čechy

Kvalita a rozsah fotodokumentace

Kvalita grafiky a map

Nevelký kapesní průvodce, ale velice praktický. Není sice psaný pro Čechy (autorka Daniela Schetar je Slovinka), ale jako by byl. Obsahuje hodně informací o různých typech dovolené: výletech a túrách, sportovních aktivitách nebo o cestovaní s dětmi. Nechybějí rady, jak strávit 24 hodin ve městě nebo čeho byste se měli vyvarovat.

MEZITITULEK: 4. místo

MEZITITULEK: Berlitz: Chorvatsko - průvodce do kapsy (2008, 130 Kč)

Úplnost výčtu a kvalita popisu atraktivních míst

Úplnost a kvalita praktických informací

Aktuálnost poskytovaných informací

Výběr informací pro Čechy

Kvalita fotodokumentace

Kvalita grafiky a map

Průvodce do kapsy v pravém slova smyslu. Malý, stručný, zároveň ale informativní a velice přínosný. Zahrnuje prakticky celé Chorvatsko. Jde o výběr, ale zajímavý a pestrý. Praktické informace a rady na cestu jsou také dobré.

MEZITITULEK: 5. - 6. místo

MEZITITULEK: Jota, Rough Guide: Chorvatsko (2007, 799 Kč)

Úplnost výčtu a kvalita popisu

atraktivních míst

Úplnost a kvalita praktických informací

Aktuálnost poskytovaných informací

Výběr informací pro Čechy

Kvalita fotodokumentace

Kvalita grafiky a map

O průvodcích Rough Guide mnozí tvrdí, že jsou nejlepší na světě. Pro mě jsou spíš encyklopedií než průvodcem. Spousta textu, ovšem málo fotek a map. Zahrnuje celé Chorvatsko a už z obsahu je zřejmé, že jde o malé encyklopedické dílo. Průvodce sice není napsaný pro Čechy, ale je hodně informativní. V žádném jiném průvodci nejsou tak dobře přepsané chorvatské výrazy a znaky (prakticky bez chyb). Obsahuje ale také poměrně velké množství komerčních informací, které rychle stárnou.

MEZITITULEK: Svojtka, Lonely Planet: Chorvatsko (2008, 299 Kč)

Úplnost výčtu a kvalita popisu atraktivních míst

Úplnost a kvalita praktických informací

Aktuálnost poskytovaných informací

Výběr informací pro Čechy

Kvalita fotodokumentace

Kvalita grafiky a map

Další ze světových průvodců v češtině, tentokrát překlad čtvrtého vydaní z roku 2007. Není sice napsaný pro Čechy, ale je nabitý informacemi a docela aktuální. Obsahuje poměrně velké množství komerčních informací, které rychle stárnou. Slabinou je slovníček, který je ve skutečnosti mnohdy podivnou kombinací českých a chorvatských výrazů. Škoda, korektura rodilým mluvčím by knize prospěla.

MEZITITULEK: 7. - 8. místo

MEZITITULEK: Nelles Pocket: Chorvatsko - Pobřeží Jadranu, Dalmácie (2008, 199 Kč)

Úplnost výčtu a kvalita popisu atraktivních míst

Úplnost a kvalita praktických informací

Aktuálnost poskytovaných informací

Výběr informací pro Čechy

Kvalita fotodokumentace

Kvalita grafiky a map

Kapesní průvodce průměrné kvality. Vzhled a obsah působí archaicky, množství nudných fotografií. Hesla zpracována encyklopedicky, nevystihnou krásu a originalitu jednotlivých míst. Zcela chybějí možnosti ubytování.

MEZITITULEK: Vašut, Merian: Chorvatsko - pobřeží a ostrovy (2009, 199 Kč)

Úplnost výčtu a kvalita popisu atraktivních míst

Úplnost a kvalita praktických informací

Aktuálnost poskytovaných informací

Výběr informací pro Čechy

Kvalita fotodokumentace

Kvalita grafiky a map

Kapesní průvodce plný "kapesních" informací. Hodně popisně psané texty k návštěvě Chorvatska nenalákají. Jednoduše zpracované informace jsou ale naštěstí pro běžného cestovatele vcelku použitelné. Průměru se vymykají snad jen Naše tipy: tipy a doporučení pro znalce a individualisty.

MEZITITULEK: Proč nepoužívám průvodce

David Macháček

Tištěný průvodce je pro mě něco jako středně propečený steak - ovšem rozmixovaný na kaši. Pokud má člověk přeraženou čelist a jídlo přijímá pouze hadičkou, pak má mixovaný steak snad své opodstatnění. Stejně tak po tištěném průvodci sahám jen tehdy, když jsem nemocný, uvězněný v posteli a cesta je v nedohlednu.

Bedekr je náhražka, když nelze opravdu cestovat. Bedekr není pomocník pro cestování, ale kategorie beletrie, stejně jako novela nebo román. Bedekr používám k ukrácení dlouhé chvíle, ne k cestování. Jakmile jsem zdravý, vyrážím za čerstvým.

Když nevím, tak se zeptám na místě. Nestojím o tip na zaručeně dobrou hospodu, raději hledám sám a zkouším. Nevadí mi, když se spletu, nepovedenou návštěvu kdekoliv beru jako zážitek a zkušenost. Raději ujdu málo v neprošlapaném terénu, než abych šel dlouhou umetenou štreku.

Zatím se mi nestalo, že by mi průvodce někdy chyběl. Buď něco zajímavého v místech, kde jsem cestoval, bylo - a pak jsem se to dozvěděl právě tam. Nebo jsem na místě nic nepotřeboval a pak by mě informace z průvodce zbytečně rozptylovaly.

MEZITITULEK: Řecko

MEZITITULEK: 1. - 2. místo

MEZITITULEK: National Geographic: Řecko (2008, 590 Kč)

Úplnost a kvalita popisu atrakt. míst

Úplnost a kvalita praktických informací

Aktuálnost informací

Výběr informací pro Čechy

Kvalita a rozsah fotodokumentace

Kvalita grafiky a map

Vynikající publikace s bohatým obrazovým i mapovým materiálem ve standardní kvalitě časopisu National Geographic. Důkazem zasvěcenosti je mj. i drobný odstavec věnovaný problematice děl ukradených lordem Elginem z Akropole a vystavovaných dnes v Britském muzeu.

MEZITITULEK: Ikar - Společník cestovatele: Řecko - Athény a pevnina (2007, 599 Kč)

Úplnost a kvalita popisu atrakt. míst

Úplnost a kvalita praktických informací

Aktuálnost informací

Výběr informací pro Čechy

Kvalita a rozsah fotodokumentace

Kvalita grafiky a map

Bohatě ilustrovaná publikace prověřené kvality firmy DK. Mnohdy jeden obrázek nahradí tisíce slov. Průvodce popisuje Řecko takové, jaké je, tj. směs slavné antické historie, byzantské tradice a současného života. Popisy jsou sice relativně krátké, ale velmi výstižné.

MEZITITULEK: 3. místo

MEZITITULEK: Jota, Rough Guide: Řecko (2007, 999 Kč)

Úplnost a kvalita popisu atrakt. míst

Úplnost a kvalita praktických informací

Aktuálnost informací

Výběr informací pro Čechy

Kvalita a rozsah fotodokumentace

Kvalita grafiky a map

Dobrý průvodce s bohatými informacemi, ovšem s omezeným fotografickým materiálem. Najdete tu mimo jiné část věnovanou problematice ukradené sochy Niké Samothrácké, jež je v současné době v pařížském Louvru. Téměř 40 stran průvodce věnuje dějinám země, v sekci Souvislosti potěší kapitoly o archeologii, přírodě nebo řecké hudbě.

MEZITITULEK: 4. místo

MEZITITULEK: Svojtka, Lonely Planet: Řecko (2009, 899 Kč)

Úplnost a kvalita popisu atrakt. míst

Úplnost a kvalita praktických informací

Aktuálnost informací

Výběr informací pro Čechy

Kvalita a rozsah fotodokumentace

Kvalita grafiky a map

Modernizované vydání informuje českého turistu, který se zajímá nejen o současné Řecko, ale také o jeho historii. Občas narazíte na drobné nedostatky. Průvodce tak například zmiňuje nedostatečnou ochranu mořských želv na ostrově Zakynthos. Ve skutečnosti dnes tamní úřady věnují tématu ochrany karet velkou pozornost. Netradiční, o to ale cennější může být několik stran nazvaných Tajná zákoutí Řecka, obsahujících turisticky méně známá místa. Znáte třeba ostrov Ammoliani?

MEZITITULEK: 5. místo

MEZITITULEK: CP Books: Řecko - Kapesní průvodce (2005, 229 Kč)

Úplnost a kvalita popisu atrakt. míst

Úplnost a kvalita praktických informací

Aktuálnost informací

Výběr informací pro Čechy

Kvalita a rozsah fotodokumentace

Kvalita grafiky a map

Průvodce od české autorky Jany Středulové obsahuje kvalifikované informace o nejzajímavějších oblastech Řecka uzpůsobené pro české turisty. Garancí kvality pro české čtenáře jsou i jména spolupracovníků, zejména profesorky Růženy Dostálové, nestora klasických řeckých studií. Slabinou jsou kvalitou i kompozicí vesměs špatné fotografie, také grafika není příliš atraktivní.

MEZITITULEK: Nizozemsko

MEZITITULEK: 1. - 2. místo

MEZITITULEK: Freytag & Berndt: Nizozemsko (2005, 249 Kč)

Úplnost a kvalita popisu atrakt. míst

Úplnost a kvalita praktických informací

Aktuálnost informací

Výběr informací pro Čechy

Kvalita a rozsah fotodokumentace

Kvalita grafiky a map

Je napsaný pro Čechy, srozumitelně a dobře se v něm orientuje. Graficky ani kvalitou map sice nevyniká, běžnému cestovateli ale poskytne kvalitní informace. Dle informací vydavatele se chystá nová verze v roce 2010.

MEZITITULEK: Ikar - Společník cestovatele: Nizozemsko (2008, 699 Kč)

Úplnost a kvalita popisu atrakt. míst

Úplnost a kvalita praktických informací

Aktuálnost informací

Výběr informací pro Čechy

Kvalita a rozsah fotodokumentace

Kvalita grafiky a map

Není sice napsaný pro Čechy, ale má vynikající fotodokumentaci, grafiku a mapy a je nabitý kvalitními informacemi. Vytknout mohu snad jen přílišný rozsah informací a horší orientaci.

MEZITITULEK: 3. místo

MEZITITULEK: Marco Polo: Nizozemsko (2008, 199 Kč)

Úplnost a kvalita popisu atrakt. míst

Úplnost a kvalita praktických informací

Aktuálnost poskytovaných informací

Výběr informací pro Čechy

Kvalita a rozsah fotodokumentace

Kvalita grafiky a map

Skokan roku. Od minulého, velmi nekvalitního vydání výrazný posun v kvalitě. Není sice napsaný pro Čechy, ale psal jej znalec země. Obsahuje tipy na neznámá, a přesto velice zajímavá místa, avšak také více komerčních informací, které velmi rychle stárnou.

Perlička: Informace před cestou poskytne Ne-Be (společnost pro šíření nizozemské kultury).

MEZITITULEK: 4. místo

MEZITITULEK: Freytag & Berndt, Polyglott: Nizozemsko (2001, 149 Kč)

Úplnost a kvalita popisu atrakt. míst

Úplnost a kvalita praktických informací

Aktuálnost poskytovaných informací

Výběr informací pro Čechy

Kvalita a rozsah fotodokumentace

Kvalita grafiky a map

Nabízí pouze informace ve formě výletů. Navíc poskytuje už velice staré informace.

Perlička: Ceny jsou uvedeny v guldenech (odpovídají datu vydání), ne v eurech.

MEZITITULEK: 5. - 6. místo

MEZITITULEK: Olympia: Nizozemsko (2000, 179 Kč)

Úplnost a kvalita popisu atraktivních míst

Úplnost a kvalita praktických informací

Aktuálnost poskytovaných informací

Výběr informací pro Čechy

Kvalita a rozsah fotodokumentace

Kvalita grafiky a map

Obsahuje sice mnoho informací, tyto ovšem zacházejí historicky příliš do hloubky a jsou hůře stravitelné. Fotodokumentací, graficky i mapově působí velmi archaicky. Navíc poskytuje už velice staré informace.

Perlička: Ceny jsou uvedeny v guldenech (odpovídají datu vydání), ne v eurech.

MEZITITULEK: Vodnář: Nizozemsko (2009, 150 Kč)

Úplnost a kvalita popisu atraktivních míst

Úplnost a kvalita praktických informací

Aktuálnost poskytovaných informací

Výběr informací pro Čechy

Kvalita fotodokumentace

Kvalita grafiky a map

Nabízí pouze pro běžného individuálního cestovatele nepříliš vhodné informace ve formě výletů, navíc neposkytuje skoro žádné informace k otevíracím dobám a adresám muzeí a dalších památek. Fotodokumentací i graficky působí archaicky.

MEZITITULEK: Amsterdam

MEZITITULEK: 1. - 2. místo

MEZITITULEK: Jota, Rough Guide: Amsterdam (2006, 379 Kč)

Úplnost výčtu a kvalita popisu atraktivních míst

Úplnost a kvalita praktických informací

Aktuálnost poskytovaných informací

Výběr informací pro Čechy

Kvalita fotodokumentace

Kvalita grafiky a map

Není sice napsaný pro Čechy, ale je nabitý především neocenitelnými praktickými informacemi. Obsahuje však také poměrně velké množství komerčních informací, které velmi rychle stárnou.

MEZITITULEK: Computer Press: Amsterdam (2007, 169 Kč)

Úplnost výčtu a kvalita popisu atraktivních míst

Úplnost a kvalita prakt. informací

Aktuálnost poskytovaných informací

Výběr informací pro Čechy

Kvalita fotodokumentace

Kvalita grafiky a map

Zajímavý koncept založený převážně na mapách. Nabízí jednoduše zpracované informace, doplněné o dobrou fotodokumentaci, grafiku a výborné mapy, ovšem praktické informace jsou pouze v jednoduché formě. Profily památek, vybraných a doporučených restaurací, kaváren, cukráren, barů nebo míst na nákupy jsou psané svižně a osobitě. Obsahuje však také poměrně velké množství komerčních informací, které velmi rychle stárnou.

MEZITITULEK: 3. - 4. místo

MEZITITULEK: Svojtka, Lonely Planet: Amsterdam (2003, 299 Kč)

Úplnost výčtu a kvalita popisu atraktivních míst

Úplnost a kvalita praktic. informací

Aktuálnost poskytovaných informací

Výběr informací pro Čechy

Kvalita fotodokumentace

Kvalita grafiky a map

Obsahuje sice podrobné informace k muzeím a dalším památkám, v prodeji je však už sedm let a informace jsou velmi zastaralé. Dle informací vydavatele se chystá nová verze v roce 2009. Není sice napsaný pro Čechy, ale je nabitý informacemi. Obsahuje však také poměrně velké množství komerčních informací, které hodně rychle stárnou.

MEZITITULEK: Ikar - Letem světem: Amsterdam (2007, 99 Kč)

Úplnost výčtu a kvalita popisu atraktivních míst

Úplnost a kvalita praktických informací

Aktuálnost poskytovaných informací

Výběr informací pro Čechy

Kvalita fotodokumentace

Kvalita grafiky a map

Průvodce do kapsy nabízí jednoduše zpracované informace, doplněné o dobrou fotodokumentaci, grafiku a mapy, ale na přípravu k cestě do Amsterdamu bez dalšího doplňujícího průvodce prostě nestačí.

Perlička: Podle průvodce je GVB (amsterdamská MHD) turistická organizace.

MEZITITULEK: 5. místo

MEZITITULEK: Vašut, Merian: Amsterdam (2007, 179 Kč)

Úplnost výčtu a kvalita popisu atraktivních míst

Úplnost a kvalita praktických informací

Aktuálnost poskytovaných informací

Výběr informací pro Čechy

Kvalita fotodokumentace

Kvalita grafiky a map

Propadák roku. Nabízí jednoduše zpracované informace doplněné rozsáhlou částí o propagaci hotelů, restaurací, barů. Navíc obsahuje řadu nepřesností, zavádějících informací i úplných nesmyslů.

Perlička: croques - pravděpodobně myšleny masové kroketten. "Jídlo ze zdi" má vypovídat o oblibě automatů s jídlem, které jsou však naopak v posledních 15 - 20 letech na ústupu. Komentář nepotřebuje ani "na starém městě platí zákaz nošení zbraní". Slovníček snad raději ani nepoužívejte.

AUTOR: Petr Šupich
AUTOR: Tomáš Wehle

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů