Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Tento titul jako první v ČR získala obecně prospěšná společnost České Švýcarsko, a to v soutěži Eden, kterou vyhlašuje tradičně Evropská komise a u nás ji organizují agentura CzechTourism spolu s Agenturou ochrany životního prostředí. O cenu se ucházelo více než 20 destinací z naší země, které o "excelentní evropskou destinaci" soutěžily na speciální téma - Cestovní ruch a chráněné oblasti. Odborná komise vybírala vítěze několik měsíců; podle písemných podkladů a propagačních materiálů i na základě osobních návštěv v jednotlivých místech.
České Švýcarsko bude pak reprezentovat ČR v evropské části soutěže o Evropskou destinaci nejvyšší kvality, které se účastní 23 členských zemí EU včetně kandidátských - Chorvatska a Turecka.

Od 15. června do 31. srpna je možné získat příspěvek 15 tisíc korun na nákup nového obytného modulu, z něhož lze sestavit byty, školu, mateřskou školku, kancelářský objekt, obchod apod. S tímto nápadem přišla společnost TOUAX, která zároveň nabízí odvoz starých obytných kontejnerů a buněk a jejich výměnu za nové, ekologicky nezávadné. Likvidace starých kontejnerů a buněk probíhá kontrolovaně a ve spolupráci s odbornou firmou. "Staré výrobky totiž obsahují formaldehyd či karcinogenní azbest, jsou tedy zdraví nebezpečné. Vedle toho již nevyhovují z hlediska požární bezpečnosti," upozorňuje generální ředitel společnosti Antonín Fryč.

Pro vás, kdo zavítáte v těchto dnech do zahrady Švédského velvyslanectví v Praze, je připraven malý klimatický kvíz.
Kvíz bude přístupný pro veřejnost do 10. července denně od 13:00 do 17:00 hodin. Na účastníky čeká deset otázek se třemi možnostmi odpovědi a navrch jedenáctá rozřazovací otázka pro případ, že by více soutěžících zodpovědělo správně všech deset otázek.
Výherce první ceny získá víkendový pobyt ve Stockholmu, městě oceněném jako "Evropské zelené město" pro rok 2010. Výherci třinácti cen budou vyhlášeni koncem měsíce července.
Doufáme, že si řešení kvízu užijete, stejně jako nádherný výhled na velkolepé panorama Prahy.

ATÉNY. Grécki požiarnici dnes bojovali s ohňom, ktorý vzbĺkol neďaleko Atén počas násilných protestov desiatok miestnych obyvateľov proti plánom vybudovať tam skládku odpadu.
Požiar v meste Gramatiko, asi 50 kilometrov na sever od metropoly, hasili zo vzduchu dve lietadlá, informovala požiarna služba.
Podľa polície je nejasné, ako požiar počas masového protestu obyvateľov vznikol. Polícia zakročila proti demonštrantom slzotvorným plynom a úrady uviedli, že požiar mohol vyvolať explodujúci kanister.
Grécko sužujú každoročne letné požiare v prírode. Plamene ohňa v roku 2007 zabili vyše 70 ľudí.

Přes tisíc tun odpadu bylo ilegálně dopraveno z Velké Británie do Brazílie, oznámil v noci na dnešek brazilský vládní institut pro životní prostředí (Ibama).
Do hlavního brazilského přístavu Santos ve státě Sao Paulo dorazilo 16 kontejnerů. Čtyři desítky dalších kontejnerů s odpadem připluly do státu Rio Grande do Sul. Všechny měly falešnou dokumentaci na recyklovatelný plast, upřesnila zástupkyně Ibama v Santosu Ingrid Obergová.
Ve 293 tunách odpadu dopraveného do Santosu byly především domácí odpadky, například obaly, ale 750 tun odpadu v přístavu v Rio Grande obsahovalo zejména injekční jehly.
Brazílie dovoz takového odpadu zakazuje, proto dovozní společnosti dostaly každá pokutu 78 000 dolarů. Kromě toho budou muset odpad vypravit zpátky do Velké Británie nejpozději do deseti dnů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů