Čtvrtek, 28. března 2024

Investicí budoucnosti jsou "čisté" technologie

Investicí budoucnosti jsou "čisté" technologie
Podle průzkumu Deloitte mezi 700 odborníky z celého světa na krizi nejvíce vydělá Čína a nejvíce ztratí USA.

Investicí budoucnosti jsou ekologické technologie, a to hlavně díky státní podpoře. Krize zpomalila krátkodobé investice, v dlouhodobém horizontu je ale výhled pozitivní. Z krize vytěží hlavně Čína, nejvíce ztratí USA. Vyplývá to z průzkumu rizikového kapitálu na rok 2009, který uskutečnila společnost Deloitte.

Během průzkumu byly shromážděny názory více než 700 odborníků na rizikové investice z celého světa.

Krize přinutila mnoho podnikatelů k úpravě svých strategií a ke snížení krátkodobých investic. Na 51 procent respondentů snižuje počet společností, do nichž plánovala investovat. K navýšení investic se chystá jen 13 procent dotázaných.

Valná část investorů rizikového kapitálu (79 procent) očekává, že výše investic zůstane ve všech odvětvích stejná. Jedinou výjimkou je sektor ekologických technologií, kde 63 procent rizikových investorů předpokládá během příštích tří let navýšení investic.

Z pohledu potenciálu pro další růst obsadil druhou příčku sektor zdravotnického zařízení, v němž očekává nárůst investic 37 procent respondentů. Následují nová média (26 procent), spotřební průmysl a biofarmacie (24 procent) a software (22 procent). Ve vztahu k rozvinutějším odvětvím, jako jsou telekomunikace a polovodičový průmysl, jsou investoři rizikového kapitálu méně optimističtí a jen 15, respektive 16 procent dotázaných plánuje navýšení svých investic v těchto oborech.

Na 52 procent všech podnikatelů z oblasti rizikového kapitálu uvedlo, že nyní investují mimo své domovské země. Polovina účastníků věří, že se investice zvýší v Asii (bez Indie), 43 procent čeká růst v Indii, 36 procent v Jižní Americe, 25 procent v Evropě a Británii a jen 17 procent věří v jejich zvýšení v Severní Americe.

Na dotaz, která země může ze současné krize vytěžit nejvíc, zmínilo 38 procent investorů Čínu a jen 18 procent USA. Naopak v odpovědi na otázku, která země může vlivem krize nejvíce ztratit, jmenovalo 51 procent dotázaných USA.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů