Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologické problémy v Rusku

Ekologické problémy v Rusku

Ekologie, pojem, který byl Rusům dlouhá léta zamlčován a ruským úřadům zcela cizí. Tak se stalo, že se střední Rusko téměř vylesnilo. Původně lukrativní polnosti přestaly plodit jako dřív, vyschly prameny. V první řadě ekologického boje stojí už 15 let Greenpeace; dokázala zachránit tajgu, uchránit od radioaktivního znečištění Japonské moře, na její nátlak Rusko přestalo vylévat jaderný odpad do mořských vod v souladu s mezinárodními konvencemi. 

Od počátku století jsou ekologické organizace v Rusku stále populárnější, např. pod petici ekologických organizací na ochranu vodních zdrojů, se podepsalo na 2,5Mio lidí. A zřejmě největším úspěchem je to, že ekologové zmařili stavbu ropovodu na březích ruské přírodní svatyně, Bajkalu! Na odpor se postavily statisíce lidí po celém Rusku. Hlas ekologů je pro ruské úřady nepříjemný o to víc, že má výrazné echo v zahraničí. A tak zatímco se daří pacifikovat politickou opozici, bez mezinárodního patřičného vlivu, ochránci přírody jsou nad státní kontrolou. Ti osvícenější politici, kteří myslí ještě za funkční období nynější kremelské administrativy, si to uvědomují.

Proto také moskevský starosta Lužkov aktuálně povolal do čela Severního okruhu metropole známého ekologa a politického infante-terrible Olega Mitvoľa. Vstupuje tak do olejovité řeky zakonzervovaných postojů a semknuté moskevské byrokracie. Současně ale také vstupuje do bouřlivých vod mafiánských struktur, protože jeho předchůdce Izmajlov, je bratrem majitele lukrativních moskevských tržišť Čerkizovo. Konečně tím je také moskevská administrativa pověstná. Jen Lužkovova žena Jelena, prý ve veškeré počestnosti má, podle časopisu Forbes, na kontě přes 4mrd. USD, včetně nemovitostí v Karlových Varech

Mitvoľ je ale naopak především rytířem ekologie a proto také stojí v čele hnutí Zelená Alternativa. Tím si nadělal spoustu problémů už na předchozím místě, v Ruské agentuře na ochranu přírody. Jeho tzv. chatařská válka je asi nejznámější. Tehdy vystartoval proti vlastním nadřízeným, které obvinil z korupce, protože povolili výstavbu lukrativních chat na březích ochranné přehradní zóny. Vlastníky těchto blahobytných sídel, spíše než pouhých rekreačních chatek, ovšem byli mnozí vlivní činovníci, resp. celebrity. A to se pak neloajálnost nepromíjí. zvláště, když jde třeba o ex.premiére Kasjanova, nebo Allu Borisovnu Pytačovou, ikono ruské estrády, kterou velebil už Brežněv, zbožňoval Jelcin a uznával Putin. Mitvoľ si neudělal moc přátel a spojenců ani když před čtyřmi lety chtěl srovnat se zemí nelegální stavby na březích Bajkalu. A následoval další kontroverzní výrok, že Rusko, které je přece tak citlivé na každou píď svého teritoria, darovalo číně podstatný kus země ke stavbě přehrady na Amuru. Oleg Mitvoľ není ale jen čistě ekologickou persónou. Má totiž i politické přesahy, které se zdají být daleko od jeho původních ekologických cílů. jak si jinak vysvětlit jeho požadavek z roku 2006 na to, aby se zastavil projekt Sachalin 2 jen proto, že zahraniční společně údajně masivně narušují přírodní prostředí.

Ve srovnání s domácími producenty byly ale zahraniční společnosti více než šetrné a nakonec se ukázalo, že za výhradami stojí státní Gazprom, který chtěl získat kontrolní balík akcií Sachalin Energy.

Analytici se teď přou o to, proč vlastně Oleg Mitvoľ dostal post jednoho z moskevských prefektů. Variant je několik a některé z nich nesouvisejí z ekologií, protože ani starosta megapolisu, Jurij Lužkov není právě zaníceným ekologem. Jeho dny se nemohou sčíta donekonečna, prozatím je na postu šéfa metropole 17let. Mitvoľ je nepohodlný svými radikálními ekologickými názory Kremlu a Lužkov si tak možná chce stavět zadní vrátka pro další politickou kariéru. Na druhou stranu Mitvoľ je ale muž opozice. První pokus o průnik do státní moci v Moskvě ovšem nevyšel, volby zmařila státní prokuratura. Druhý byl už úspěšný a s posvěcením samotného moskevského starosty. Podle některých analytiků může jít o manévr Kremlu, jak se zbavit nepohodlného ekologa, resp. možného opozičníka; a současně jak zamezit jeho dalším útoků na gen, Gromova, dobře uklizené křiklouna, bývalého velitele ruských vojsk v Afghánistánu a nyní gubernátora Podmoskevské oblasti.

To mělla být daň státu za mlčení o prohranené válce, právě Mitvoľ ake odhalil nepříjemné souvislosti prodeje lukrativních parcel v Podmoskevské oblasti. Být tedy ekologem v Rusku, navíc na prestižním postu, je náročné a občas i deklasující. Ukazuje se, že Rusko se sice probouzí do ekologického obrození, ale toto obrození se nesmí nijak dotknout osvícených a VIP hlav, či politiků. A i když moskevský starosta má hodně eko-másla na hlavě a ještě více korupční špíny za nehty, může být paradoxně tím, kdo ekologicky zavaří ústřední vládě. Kromě Mitvoľa si totiž stahuje i další Kremlem odsunuté lidi, asi proto, že cítí chuť vládnout dál a třeba i na vyšších postech. Ekologii si tím pádem bere za své rukojmí. A nebo, chápe, že ekologie je dominantou doby a lidé jsou jejím přirozeným rukojmím?

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů