Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropská komise vyměřila německé energetické společnosti E.ON a francouzské firmě Gaz De France pokuty ve výši 553 mil. eur za to, že si rozdělily trhy se zemním plynem, a porušily tak pravidla Evropského společenství o kartelu a nekalých obchodních praktikách. Pokuta je postavena na dohodě obou společností z roku 1975, kdy společně budovaly plynovod MEGAL dopravující plyn z Ruska do Francie a Německa. V dohodě se E.ON a GDF zavázaly, že si na svých národních trzích nebudou konkurovat. Závazek dodržely až do 2005, tedy i po liberalizaci evropského trhu s plynem v roce 2000.

Známe čerstvé čtvrtletní hodnocení ekologičnosti IT od Greenpeace, v němž ochránci životního prostředí kritizují některé přední výrobce PC za nedodržení závazků snížit množství nebezpečných materiálů v hardwaru. Mezi takové společnosti patří Hewlett-Packard, Dell a Lenovo. Zato společnosti jako Acer, Toshiba a Apple byly ekologickými aktivisty pochváleny. Apple si získal chválu díky představení nové řady počítačů, které jsou oproštěny od používání nebezpečných látek - PVC plastů a bromovaných zpomalovačů hoření. Seskupení Greenpeace protestovalo minulý měsíc přede dveřmi HP v Pekingu s maskami výkonného ředitele společnosti.

Čtyřletou zakázku v hodnotě 6 milionů korun vypsalo v současnosti Ministerstvo životního prostředí (MŽP). Tendr, ve kterém úřad hledá dodavatele na grafické zpracování, tisk a distribuci periodik MŽP, má uzávěrku 24. srpna.

I když je námořní plavba pokud jde o škodlivé emise poměrně čistý dopravní obor, přesto se nevyhne zvýšenému tlaku na omezování emisí kysličníků dusíku, oxidů síry, pevných částic z nafty a také skleníkových plynů jako kysličníku uhličitého (CO2). Na vědecké konferenci, konané koncem dubna na vysoké škole v Hamburku, to potvrdila zástupkyně spolkového ministerstva dopravy Petra Bethgeová z referátu námořní plavby.
Důvod: CO2, emitovaný plavbou - který nyní obnáší 3 % z celosvětové emise - nebyl dosud omezován ujednáními o ochraně klimatu jako je Protokol Kyoto. To se však může změnit nejpozději na nadcházejících jednáních o klimatu v prosinci v Kodani. Mezinárodní námořní organizace se proto žádá, aby vypracovala příslušné návrhy. Hovoří se například o tom, aby se námořní sektor vtáhl do systému obchodu s emisemi. Alternativou by také mohlo být vytvoření zvláštního fondu ochrany klimatu. Pro rejdaře je však podstatné, aby žádné z řešení neznamenalo narušení konkurenčního prostředí v oboru.

Schválena podpora čerpacích stanic v ČR - Evropská komise rozhodla nevznášet připomínky k režimu státní podpory ČR na rozvoj ekologicky šetrné dopravy v regionu Severovýchod, který zahrnuje Liberecký, Pardubický a Královehradecký kraj. Podpořený projekt bude spočívat ve výstavbě a modernizaci čerpacích a plnicích stanic pro provozovatele veřejné dopravy. Režim podpory v letech 2009 až 2014 podpoří 75 miliony Kč zřízení uvedených zařízení a usnadní využívání veřejné dopravy místo dopravy individuální. Stanice poskytují alternativní paliva pro ekologicky šetrná vozidla. Současná alternativní paliva sahají od bionafty a zemního plynu po elektřinu a vodík. Komise došla k závěru, že režim podpory, zaváděný českými orgány, je nezbytný ke sledování cíle společenství.

V italské Aquile skončil třídenní summit nejvyspělejších zemí G8, pojednávající o velkém množství témat od potravinové bezpečnosti v zemích třetího světa až po globální oteplování.
Zklamání čekalo ty, kteří očekávali pokrok v boji proti globálnímu oteplování. Nepodařilo se přesvědčit Indii a Čínu, aby se připojily k závazku snížit emise o osmdesát procent do roku 2050. G8 to tedy vyhlásila za závazné pro své členy, jen o několik hodin později to ale bylo zpochybněno. Kanada to označila za "inspirující cíl" a Rusko rovnou oznámilo, že nedokáže takto rychle snížit své emise. Nedostatek pokroku v této otázce kritizoval i generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů