Pátek, 26. dubna 2024

Výrobci HP, Lenovo a Dell obdrželi trestné body za porušení vlastních slibů

Výrobci HP, Lenovo a Dell obdrželi trestné body za porušení vlastních slibů

International — Největší světoví výrobci osobních počítačů HP, Lenovo a Dell obdrželi v novém vydání Greenpeace průvodce zelenější elektronikou trestné body za vycouvání ze svých závazků odstranit PVC a bromované zpomalovače hoření (BFRs) ze svých produktů do konce roku 2009.

Aktivisté Greenpeace překvapili zaměstnance centrály HP v Amsterdamu, když  minulý týden rozestavili obrázky z Asie a Afriky znázorňující zamoření toxickými výrobky HP.

Dodržte své slovo
Greenpeace bude i nadále naléhat na HP a další výrobce, kteří nedokázali dodržet své sliby. Není žádné omluvy pro vycouvání z předešlých závazků a neexistují žádné důvody, proč by tyto společnosti nemohly vyrábět počítače bez PVC a BFRs.  PVC a BFRs.  PVC znečišťuje životní prostředí po dobu celého svého životního cyklu; během výroby, používání i likvidace. Ze všech plastů je tento nejškodlivější. Při likvidaci PVC vzniká například známý karcinogen - dioxin. BFRs jsou velmi odolné, špatně se v přírodě odbourávají, mají schopnost bioakumulace (hromadí se v tkaních zvířat i lidí) a během používání výrobků se z nich mohou uvolňovat.  Byly nalezeny například v běžném prachu v domácnostech, což je další cesta, jak se zvyšuje jejich působení na lidské tělo. 


HP skončilo na 14. místě a i nadále se mu ostatní výrobci PC v hodnocení vzdalují. HP přiznal, že nesplní svůj závazek odstranit PVC a BFRs z počítačů a příbuzných produktů (mimo serverů a tiskáren) do konce roku 2009 a posunul tento termín na rok 2011. Nicméně HP, na rozdíl od Dellu a Lenova, neuvedl na trh žádný produkt bez nebo se sníženým obsahem těchto látek.

Nokia zůstává na vrcholu hodnocení se ziskem 7,4 bodů z 10, Samsung je již se 7.1 body v těsném závěsu, následován třetím Sony Ericssonem se 6,5 body. LGE, Toshiba a Motorola se posunuli vpřed na čtvrtou, pátou a šestou pozici. Sony nedokázalo udržet krok s ostatními výrobci,  a to především v oblasti elektroodpadu a propadlo se z pátého místa až na dvanáctou příčku.  Ve spodní části žebříčku se díky dalšímu oslabení svých původních slibů na odstranění nebezpečných látek propadlo také Lenovo.       

Apple vyrábí počítače bez BFRs a skoro bez PVC
Nová řada počítačů Apple je kompletně bez bromovaných zpomalovačů hoření a s nepatrnou výjimkou i bez PVC. Tato skutečnost dokazuje technickou proveditelnost našich požadavků a připravenost dodavatelů poskytovat komponenty, ve kterých jsou tyto nebezpečné látky nahrazeny. Výrobci Dell, Lenovo i Acer dokázali na rozdíl od HP uvést na trh modely bez těchto látek nebo s jejich výrazně sníženým obsahem.

Dell se nedávno veřejně pustil do sporu s firmou Apple a jejím tvrzením, že nabízí nejzelenější sortiment notebooků. Je to až úsměvné, když se společnost jakou je Dell snaží napadnout tvrzení reklamní kampaně firmy Apple, když je naprosto zřejmé, že Apple je v oblasti odstranění toxických látek jasným lídrem. Dell a další výrobci PC by se spíše měli zaměřit na to, aby dosáhli alespoň toho, co Apple.

Není prostor pro výmluvy

Žádáme všechny výrobce ať odstraní BFRs a PVC ze svých produktů. Tyto látky jsou škodlivé během celého životního cyklu. Jejich nahrazení sníží zamoření těmito látkami během procesu výroby a likvidace elektroniky a výrobky bude pak možno odpovědně a bezpečně recyklovat. Je to technicky proveditelné a zákazníci to požadují. Zásadní ale je, aby elektronický průmysl očistil své výrobky. Elektroodpad  z jejich značek totiž zamořuje ty nejchudší oblasti na světě.
— Jan Freidinger
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů