Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Voda v Máchově jezeře je nevhodná ke koupání pro alergiky a těhotné ženy. Sinic tam ale zatím není tolik, že by tam museli hygienici vyhlásit zákaz koupání. Stáčí, když se lidé po koupání osprchují čistou vodu, řekla dnes mluvčí Krajské hygienické stanice Zuzana Balašová. Voda v ostatních rekreačních nádržích je bezpečná ke koupání bez zdravotních rizik.

Je v tom kousek symboliky. Den poté, co Martin Bursík oznámil, že končí s politikou, otevřela vláda cestu projektům, které zelení léta vydávají za hlavní rekvizity strašidelného zámku betonu a ozubených kol. Materiál, který neříká ne jaderné elektrárně v Blahutovicích či novému kanálu Odra - Labe - Dunaj, by v kabinetu s účastí zelených nikdy neprošel. A může být nakonec esencí nenápadného půvabu Fischerovy "neideologické" vlády. Jenže zatímco o jaderné elektrárně můžeme (ať už kvůli energetické bezpečnosti nebo kvůli ochraně klimatu) mluvit jako o požehnání, o kanálu lze s jistotou říci jen to, že v něm plave mnoho miliard státních zakázek. Věřme "zeleným" poslankyním, které před časem potopily "zelenou" vládu, že jim šlo spíš o to první.

Evropská komise dnes přijala regulační návrh, který jí umožní získat lepší informace o investičních projektech v oblasti energetické infrastruktury. Návrh zavádí důslednější sběr a analýzu údajů o investičních projektech napříč Unií zahrnujících ropu, zemní plyn, elektřinu a biopaliva a o projektech vztahujících se k přepravě a skladování CO2 vyprodukovaného při výrobě energie. Členské státy a průmyslový sektor předá data Komisi, která provede rozbor investičních trendů a výsledky zveřejní. Lepší přehled o případných nedostatcích v energetické infrastruktuře, zajistí větší transparentnost. Návrh by Rada EU měla přijmout na začátku roku 2010.

Evropská komise a společnost MTV Networks International zahájily kampaň Play to Stop – Europe for Climate, jejíž cílem je zvýšit povědomí o různých nebezpečích spojených se změnou klimatu. Akce potrvá šest měsíců a zaměří se na mladé lidi, které má mobilizovat před nadcházející konferencí o klimatu pořádanou v prosinci tohoto roku v Kodani. Kampaň Play to Stop poběží v 11 členských státech Unie a zahrnuje televizní spoty, koncert zpěváka Mobyho ve Stockholmu, dva koncerty dalších umělců v Budapešti a v Kodani, přenosy koncertů na internetu a hry nebo také redakční příspěvky o boji proti změně klimatu. Konference o klimatu v Kodani, na níž se bude rozhodovat o pokračování Kjótského protokolu, začne 7. prosince 2009.

Evropská komise a průmyslový sektor dnes oznámily 1. kolo výzev zaměřených na výzkum, jež by měly zajistit 3 klíčovým sektorům  výroba, stavebnictví a automobilový průmysl  268 mil. eur, a podpořit tak hospodářskou obnovu a znalostní ekonomiku. Do roku 2013 bude na spolupráci soukromého a veřejného sektoru (PPP-Public-Private Partnership) rozděleno celkem 3,2 mld. eur, což by mělo zajistit světovou konkurenceschopnost evropských podniků, nižší energetickou spotřebu budov a vývoj nových forem silniční dopravy. Obě strany se zapojují rovným dílem, zdrojem financování bude 7. Rámcový program pro výzkum a vývoj.

Politiku územního rozvoje, která je klíčem pro územní plánování v Česku a příští týden ji projedná vláda, kritizují ekologická sdružení a obce. Schválení by podle nich dalo zelenou výstavbě dálnic, vybudování paralelní dráhy na ruzyňském letišti nebo jaderných úložišť. Sdružení požadují odložení a dopracování dokumentu. Materiál prý velmi konkrétně definuje umístění staveb nebo trasu komunikace, a tím neumožňuje jinou variantu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů