Pátek, 29. března 2024

Ladislav Miko ke středečnímu hlasování v Senátu

Ladislav Miko ke středečnímu hlasování v Senátu
Senát Parlamentu ČR včera na svém zasedání jednal o třech novelách zákonů z dílny Ministerstva životního prostředí. Novelu zákona o odpadech schválil, ovšem novelu zákona o podmínkách dovozu a vývozu ohrožených druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin  (CITES) a především novelu zákona o ochraně přírody a krajiny vrátil s pozměňovacími návrhy zpět do Poslanecké sněmovny.

Novela zákona o odpadech výrazně zlepšuje občanům služby ve zpětném odběru baterií a monočlánků a také zjednodušuje administrativu především drobným podnikatelům.

"V případě vrácení novely zákona o CITES jde o logický krok, protože v průběhu projednávání v Poslanecké sněmovně se do novely dostaly některé legislativně-technicmké chyby. Senát je svými pozměňovacími návrhy napravil a já tedy očekávám, že by novela měla v dolní komoře parlamentu bez problémů projít," říká ministr životního prostředí Ladislav Miko.

"Včerejším hlasováním Senátu o novele zákona o ochraně přírody a krajiny jsem ale hluboce rozčarován. Jeho vrácení Sněmovně s pozměňovacími návrhy ohrožuje, vzhledem k politické situaci a blížícímu se konci funkčního období dolní parlamentní komory, přijetí tohoto klíčového zákona. Pokud přijat nebude, bude to znamenat hrozbu finančních sankcí ze strany Evropské komise kvůli nesouladu s evropskou legislativou, prodloužení neuspokojivého stavu v povolování kácení stromořadí v české krajině a pokračování absurdní situace, kdy o většině výjimek ze zákona musí jednat vláda. Novela také přibližuje rozhodování blíž k občanům. To vše svým hlasováním senátoři ohrozili přesto, že jsme s nimi vedli napříč politickým spektrem řadu velmi intenzivních jednání. Sázím na racionální a věcnou diskusi a spolehlivost v uzavřených dohodách. V případě včerejšího hlasování se ovšem ukázalo, že ochota dodržet domluvené, bohužel, chyběla. Z toho jsem velice zklamán. Přesto pokládám za nutné zdůraznit, že sám se svůj přístup měnit nechystám a slovo, které dávám, dodržuji a dodržovat budu i nadále," komentoval včerejší hlasování horní komory českého parlamentu ministr životního prostředí Ladislav Miko.

Jakub Kašpar
Ředitel odboru vnějších vztahů a tiskový mluvčí
Ministerstvo životního prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů