Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Až 12 000 plastových kelímků se podařilo vysbírat na promáčeném festivalu Vysmáté léto v Kadani. Pět a půl tisíce návštěvníků  mělo možnost získat za každých 20 plastových kelímků odevzdaných do žlutého kontejneru jedno pivo zdarma. Děti zase za odměnu dostávaly kšiltovky nebo různé hry. Soutěž se i přes deštivé počasí setkala s velkým ohlasem, lidé nosili kelímky i bez vyzvednutí odměn. „Je to super, že jsme takovou akci mohli na našem festivalu mít, přispívá to k čistotě a tím i lepší kultuře na našem festivalu. Líbí se mi, že v první řadě učí lidi jak s odpady správně zacházet,“ řekl pořadatel festivalu Jiří Knop. Podobné akce, které v rámci hudebních festivalů vznikají za podpory společnosti Eko-Kom, mají právě zvýšit povědomí o třídění a využití odpadů.

Kdy začali lidé jíst sladkovodní ryby? To zatím vědci netušili. Mezinárodní tým vědců nyní zveřejnil výsledky analýzy kostí moderních lidí, kteří žili v Asii před 40 tisíci lety. Kosti nalezené v jeskyni Tchien-jüan nedaleko Pekingu prozkoumali pomocí analýzy izotopů uhlíku, dusíku a síry. Ukázalo se, že tito naši předci byli konzumenty sladkovodních ryb. Je to nejstarší důkaz využívání vodních zdrojů pro získání potravy.

Po dvaceti dnech začne dnes do Mosteckého jezera opět proudit voda. Důvodem proč voda netekla, byla plánovaná technologická odstávka, během níž se prováděla údržba, čištění a seřizování technologie. Palivový kombinát Ústí nad Labem kohoutky spustí v 9 hodin dopoledne a návštěvníci budou moci opět sledovat jeho napouštění.

Vydavatelství České geologické služby vychází vstříc svým uživatelům a zpřístupňuje další odborné publikace on-line. Po Bulletinu of Geosciences, Zprávách o geologických výzkumech a Special Papers budou touto formou dostupné články předních odborníků publikované v jednotlivých řadách Sborníku geologických věd – Geologii, Paleontologii, Ložiskové geologii a mineralogii, Antropozoiku, Hydrogeologii a inženýrské geologii, Užité geofyzice, Technologii a geochemii. Více na http://www.geology.cz/sbornik.

V České republice opět vymizely některé druhy motýlů. Jde například o žluťáska barvoměnného, kterého ekologové nezaznamenali v krajině od roku 2007. Nově v přírodě nenašli ani okáče kluběnkového, okáče stínového definitivně zařadili mezi vyhynulé. Informace vyplývají z nyní zveřejněných výsledků mapování motýlů. "Příčinou úbytku motýlů je zánik jejich stanovišť, který souvisel s kolektivizací," řekl Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody.

Pandemie cení zuby. Až dva miliony lidí se podle hlavního hygienika Michaela Víta mohou do podzimu v Česku nakazit prasečí chřipkou. Do uzávěrky časopisu Ekonom bylo potvrzeno celkem 28 případů nemoci. Země nakupuje další antivirotika a vakcíny pro čtvrtinu populace.

Druhým čtením prošel návrh novely zákona o právu na informace o životním prostředí, který umožní vznik Národního geoportálu, kde lidé naleznou veškerá prostorová data o území České republiky, nejčastěji v podobě map. Novela by měla sjednotit také česká pravidla pro zveřejňování prostorových dat. Dosud je každý úřad vydává podle vlastních podmínek.
Geoportál, který bude součástí širší evropské sítě o prostorových informacích, bude zahrnovat mapy vytvářené orgány veřejné správy související s ochranou životního prostředí. Orgány je budou zpřístupňovat prostřednictvím webové stránky, kde bude možné vyhledat a hlavně při výkonu veřejné správy užívat různé mapy se zárukou ze strany státu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů