Pátek, 26. dubna 2024

Sedmá generace 4/2009: Jamky, skoby, sekundy

V novém čísle Sedmé generace se dozvíte odpovědi i na tyto otázky: Hraje sport se Zemí fair play? Kam posune Ondřej Liška Stranu zelených?
Sedmá generace 4/2009: Jamky, skoby, sekundy

Jak snadno a levně zateplit? V čem tkví rizika sójové expanze? Jak vypadá kvalitní maso z přírody značky Dobrota? Vrátí se k nám perlorodky? Nakolik nám hrozí kolaps? Kam se poděla Obec Božia?

Hlavním tématem letního čísla 7G je ekologická zátěž sportování. Dočtete se v něm například, kolik miliard litrů vody zhltnou denně golfová hřiště, co dělají sportovní svazy ke snížení své ekostopy nebo jestli už se někdy konala opravdu zelená Olympiáda. K tomu na několika příkladech doložíme, proč krajina nemá být jen kulisou pro outdoorové radovánky. S horolezkyní Zuzanou Gerykovou navíc probereme dilemata lidu skalního: „Musím říct, že pohled na zarostlou skálu, kde tuším možnosti zajímavých výstupů, mě píchá u srdce. Taková škoda. Ale vydrbat rostliny rýžákem?“

V pravidelných seriálech Sedmá generace tentokrát představuje maso-komunikaci, myšlenky filozofa Johna Ruskina a další heslo Kellerovy Abecedy prosperity, zlomyslný „lidský zdroj“. Recenzní pozornosti Lubora Kysučana neunikla inspirativní kniha Jareda Diamonda Kolaps, Jan Miessler zase komentuje britský film Architekt odpadu, pojednávající o staviteli trvale udržitelných domů Michaelovi Reyonoldsovi. Váš vlastní dům vám pomůže fikanými radami zateplit Jan Hollan. Mimoto se s Nicholasem Orsillem vypravíme do expandujícího Sója-landu a s Ľubou Lacinovou zavzpomínáme na zlatá léta bratislavských ochranářů. „Dnes dokážeme na každom nájsť sporný bod, oprávňujúci jeho odmietnutie. Obec Božiu takto nevytvoríme. Ale nevytvoríme ani efektívne a vplyvné zelené hnutie,“ uzavírá autorka a na dálku tak odkazuje k rozhovoru s novým lídrem Strany zelených Ondřejem Liškou. Ten mimo jiné odpovídá na otázky, v čem SZ nejvíce chybovala, čím chce přitáhnout levicovější voliče nebo jestli zelené hnutí dokáže sjednotit.

Letní vydání Sedmé generace ochlazují zimní verše zpovídaného písničkáře Jiřího Smrže: „Zimy padají do oken jak umrzlí ptáci / Ticho a polomy na úbočí / Na chvilku věčnost / v krajině hloubky tvých očí // kde vše umírá a roste znova a znova / kde věčnost není němá / jen pouze nemá / pro nás slova.“

www.sedmagenerace.cz

Seznam všech článků tištěného čísla 04/2009

 

Zuzana Geryková

Stopy skalního lidu

I ti, kteří tvrdí, že přírodu milují, občas ne všechno domyslí. Jak to jistí u horolezců? Co se děje ve skalách?

 

Nicholas Orsillo

Jednou se bude pěstovat všude

Co mají společného vlk hřivnatý, děti v brazilském slumu a kuře ze supermarketu?

 

Ľuba Lacinová

Obec Božia po dvadsiatich rokoch

Retrospektiva občanské angažovanosti bratislavských ochranářů, kteří v tuhé normalizaci vytvořili Obec Boží.

 

rozhovor s Ondřejem Liškou

Zelené hnutí si nemůže dovolit být roztříštěné

…říká úřadující předseda Strany zelených před podzimními volbami do Poslanecké sněmovny.

 

Vojtěch Pelikán

Zelená je tráva — zelená je hra?

„Čím větší je premiér sportovec, tím víc se toho v přírodě postaví a zničí,“ skepticky glosoval při své přednášce krajinný ekolog Antonín Buček jednu z rovin vztahu sportu a přírody. Nakolik je vlastně sport z hlediska ochrany přírody a životního prostředí problematický? Hraje se na zelených trávnících vůči Zemi fair play? Jde vůbec sportovat ekologicky šetrně? Vítejte u speciálního zeleného vydání Branek, bodů, sekund. Připravte se, pozor… start!

 

Vojtěch Pelikán

Krajina jako outdoor

Za posledních deset patnáct let nám v krajině vykvetla outdoor generation, v různém stupni legality sjíždějící hory doly — tu na skútrech, tu na snowboardech, tu na skialpech či background lyžích, tu na horských kolech, tu na raftech. Nic proti hezkým českým výletům, ale adrenalinem omámení sportovci často zapomínají, že krajina je něco víc než jen outdoorovou kulisou.

 

Vít Kouřil

Špinavá, nikoli zelená olympiáda?

Jsou olympijské hry opravdu zelené, jak se nám jejich pořadatelé snaží v posledních patnácti letech namlouvat? Nebo jde spíše o rétorickou gymnastiku zakrývající developerskou agendu? A jak jsou na tom jiné velké sportovní „svátky“?

 

Barbora Francová

Není masmédium jako MASO médium

Loni jsme v seriálu Kurz mediální sebeobrany představili jednu z forem mediálního aktivismu, takzvané watchdogy (hlídací psy) ostře sledující chování médií (viz 7G 2/2008). Pod mediální aktivismus lze ale zařadit i stav, kdy aktivisté používají média jako nástroj svého ideového či uměleckého poselství.

 

Jan Keller

Lidský zdroj

"Stěží bychom ve společenskovědní literatuře našli jiný natolik zlomyslný výraz, jako je lidský zdroj. Přišli s ním ekonomové vedeni snahou zdůraznit úlohu vědění v moderní ekonomice a význam sebevzdělávání pro úspěšnost člověka na trhu práce. Určitě to nemysleli nijak zle (ekonomové nikdy nic nemyslí nijak zle), logika jejich vědy je však dovedla k použití výrazu naprosto zhovadilého."

 

Naďa Johanisová

Největší bohatství je život

John Ruskin, filozof a umělecký i sociální kritik, je u nás téměř neznámý, ač patří k výrazným osobnostem Anglie 19. století. Byl Ruskin také ekonomickým disidentem? A má ještě co říci dnešku?

 

Eifion Rees

Golfové rány

I když se o golfu říká, že je to „nejlepší způsob, jak si zkazit hezkou procházku“, a odpolední hra se může jevit jako poměrně „zelený“ způsob trávení volného času, jak zjišťuje Eifion Rees, ekologická důvěryhodnost golfového světa je dosti děravá.

 

Jan Hollan

Průvodce k příjemnému bydlení

Lidé se vlastní obydlí snažili vylepšit odedávna — ať už kvůli pohodlí, nebo aby trochu ušetřili. My se ale budeme zabývat opatřeními, která je dostatečně vylepší napořád nebo alespoň na desítky let. Nebo takovými, která jsou sice jen na pár let, ale zato jsou dostatečně levná a snadná a přinesou dost prospěchu — než dojde k těm, co budou navěky.

 

Pavla Koucká

Vrátí se české perly?

Před několika desítkami let jsme vodní toky nadšeně narovnávali, prohlubovali a betonovali. Nyní nadšeně beton vytrháváme a toky uměle meandrujeme. Perlorodky říční z toho mají radost. A nejen ony. Řešení to však není pro všechny.

 

Jana Sobotková

V okamžiku drcení mně do zpěvu není (rozhovor s Jiřím Smržem)

Písně jsou „stopami ve sněhu, co vedou od dveří a náhle končí vprostřed luk“, zpívá písecký písničkář Jiří Smrž (*1954). Hudebník, který dříve spolupracoval se Sem tam či Minnesengry, vydal své první sólové album Dědičná krev v roce 2001 a o dva roky později sbírku básní Eurydika v uhelném dole. Za svou druhou desku Poslední láska (2005) získal Anděla v kategorii Folk & Country. Vedle psaní a hraní písní je jeho prací čištění stok a kosení luk.

 

Jan Miessler

Příliš pomalý americký sen

Pokud jde o bydlení, být svobodný a nezávislý prakticky nepřipadá v úvahu. I v Americe byste s tím měli potíže, stejně jako stavitel trvale udržitelných domů Michael Reyonolds, o kterém pojednává film Architekt odpadu.

 

Lubor Kysučan

Poučná lekce z historie

Naše civilizace má, slovy Jareda Diamonda, „příležitost poučit se z chyb vzdálených i dřívějších národů, kterou žádná jiná společnost v takové míře nikdy neměla“. Při psaní své poslední knihy Kolaps doufal, „že se pro tuto příležitost rozhodne dost lidí na to, aby se nám to podařilo“. Doufáme také.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů