Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Proměnlivé červencové počasí s dostatkem srážek a průměrnými denními maximy 25 °C, prospívá zeleni kolem nás. Nárůst letošní biomasy na loukách a pastvinách je až o 55% vyšší v porovnání s loňským rokem. Také zahrádkáři musí sekat trávník v průměru každých 5 dnů. Vloni to bylo každých 7 dnů.
Kvůli vysoké vlhkosti vzduchu v první polovině července se často zelináři potýkali s plísněmi. Srpen by už tak intenzivní srážky přinášet neměl.

Ve francouzském městečku Combloux, přímo pod horou Mont Blanc se můžete vykoupat v nádherném ekologickém koupališti, které tu vybudovali místní. Koupat a rekreovat se sem jezdí lidé nejen z celé Francie. Voda v přírodním bazénu není upravovaná žádnými chemikáliemi a o čištění se starají rostliny a písek. Ti, kteří vodu okusili říkají, že má přímo blahodárné účinky na kůži. No a koupání navíc zpříjemňuje a umocňuje výhled na mocnou horu, čistý vzduch a nádherná příroda všude kolem.

Čtyřkolkářům, kteří svou touhu po adrenalinu ukájeli na louce plné chráněných konikleců u­ Malhostovic, udělal místní starosta čáru přes itinerář. Na svahu se před pár týdny objevily řetězy a zátarasy. A trpělivost dochází i lesákům. Nedávno společně s policií udělali zátah v lesích u Tišnova. V neděli čekali mezi stromy nad Svinošicemi. Podobných akcí plánují víc.

Do velkého drcení inertního odpadu se pustili ve sběrném dvoře v Bělé pod Bezdězem. „Drtička umí „vyrobit“ tři velikostní frakce, které se používají na terénní úpravy,“ uvedla tajemnice Městského úřadu v Bělé Kamila Galetková. Podle ní by se měly rozdrtit až dvě tuny pevného odpadu.
Prvním z odběratelů jsou Lesy Bělá. A ty již podle jednatele společnosti Radka Lípy mají naplanové využití získaného materiálu. „Plánujeme jím zpevnit některé lesní cesty,“ řekl Lípa s tím, že materiál je již v lese připavený.

Lovosice chtějí do pěti let zásobovat město geotermální energií. Ekologické vytápění by mohla využívat až polovina domácností. Nové horkovody, které se teď v Lovosicích staví, už umožní rozvádět teplo z hloubkových vrtů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů