Sobota, 20. dubna 2024

Hejtmanství Moravskoslezského kraje začne úřadovat ekologicky

Hejtmanství Moravskoslezského kraje začne úřadovat ekologicky

Hejtmanství Moravskoslezského kraje začne od 1. září úřadovat přísně ekologicky.

Od letošního prvního září bude Krajský úřad provozován příznivě k životnímu prostředí, což v praxi znamená, že při takovémto provozu jsou dodržována kritéria vedoucí ke snížení negativního dopadu na životní prostředí, úsporám materiálu, energie a finančních prostředků.

"Většina přijatých opatření k zavedení ekologického provozu úřadu má charakter organizační. Výhodou jsou nízké finanční náklady na zavedení. O to větší jsou však nároky na zaměstnance. Uvedení navržených opatření do praxe by bylo obtížné bez jejich motivování a loajálnosti," uvedl náměstek hejtmana Miroslav Novák (ČSSD).

Všichni zaměstnanci a návštěvníci úřadu budou v kancelářích, kuchyňkách a reprezentativních místnostech třídit odpad do nádob na separovaný sběr. Třídit se bude papír, PET láhve a směsný odpad. V kancelářích se bude postupně s obměnou vhodné kancelářské a informační techniky zavádět používání recyklovaného papíru, který by měl mít čím dál větší zastoupení. Běžné kancelářské potřeby jako jsou psací potřeby, fixy a lepidla budou v rámci dostupné nabídky zaměstnanci nakupovat v ekologičtějších variantách. Na toaletách a kuchyňkách budou elektřinu šetřit pohybová čidla. Pro zaměstnance, kteří se rozhodnou jezdit do práce na kole, zřídí úřad úschovnu.

Ekologičtější provoz se rovněž odrazí v úklidových službách. V uzavíraných smlouvách bude zakotveno používání ekologicky nezávadných čisticích a úklidových prostředků. V oblasti stravování a občerstvení se budou v rámci možností používat vratné obaly a opakovaně použitelné nádobí.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů