Čtvrtek, 28. března 2024

GE Energy vyhlásí na slavnostním večeru v Budapešti vítězný projekt studentské soutěže uspořádané v rámci iniciativy Ecomagination

GE Energy vyhlásí na slavnostním večeru v Budapešti vítězný projekt studentské soutěže uspořádané v rámci iniciativy Ecomagination

Do finále soutěže s názvem „Udělejte svůj kampus zelenější“ se dostali soutěžící z Polska, Francie a Velké Británie

PRAHA, 11. srpna 2009 – Společnost GE Energy dnes oznámila, že finalisty soutěže pořádané v rámci programu Ecomagination nazvané „Udělejte svůj kampus zelenější“ se staly tři týmy z univerzit v Polsku, Francii a Velké Británii. Jméno vítěze bude oznámeno na slavnostním vyhlášení, které proběhne již 13. srpna 2009 v Budapešti. Mezi přihlášenými týmy nechyběl ani projekt českých studentů.

Soutěž byla vyhlášena v prosinci 2008. Ecomagination Challenge je soutěž podporující zodpovědnost mladých lidí vůči životnímu prostředí. Je určena pro studenty magisterského a doktorského studia strojírenství na evropských univerzitách. Až do 1. května 2009 přihlašovali studenti své inovativní a revoluční projekty, které by učinily jejich univerzitní kampus zelenějším. „Soutěž, kterou jsme se rozhodli uspořádat v rámci iniciativy Ecomagination oslovuje studenty evropských univerzit. Vyzývá je k tomu, aby přišli s originálními nápady, které by mohly z ekologického hlediska pozitivně ovlivnit život na jejich kampusu. Naším cílem je podělit se o naši vizi zelenějšího světa s celým světem a zvýšit povědomí studentů o aktuálních ekologických problémech,“ prohlásil regionální manažer GE Energy pro Střední a východní Evropu, Rusko a Společenství nezávislých států – Rod Christie.

Během slavnostního ceremoniálu v Budapešti bude uděleno hned několik cen. Vítěz a držitel zlaté medaile obdrží částku ve výši 25 000 EUR určenou na vlastní realizaci projektu. Všechny týmy, které se dostaly do finále, rovněž obdrží vstupenky na budapešťský festival Sziget Rock, kde budou moci svůj úspěch společně oslavit.

Do finále postoupily tyto tři týmy:

  • Tým KNEPW z Technologické univerzity ve Varšavě vytvořil samočinný kombinovaný kogenerační systém (elektřina a teplo). Základem CHP systému je spalovací vratný motor. Týmu se v rámci projektu podařilo dokázat, že použití tohoto systému je ekologicky i finančně výhodné oproti nákupu elektřiny a tepla z varšavských uhelných CHP elektráren.

 

  • Tým INSA z univerzity ve francouzském Lyonu vytvořil systém monitorující využívání energie na studentských kolejích. Hlavním cílem projektu je poskytnout každému ze studentů představu o reálných nákladech na výrobu energie, kterou spotřebují na svých pokojích. Členové týmu jsou přesvědčeni, že pokud se zvýší povědomí o nákladech na energie, budou studenti přistupovat k její spotřebě odpovědněji, což povede k efektivnějšímu využívání energie v rámci kampusu, který se tak stane ekologičtějším. Členové týmu doufají, že vyšší povědomí o spotřebě energie se promítne i do každodenních návyků studentů, z nichž se stanou „eko-občané“.

 

  • Tým univerzity v britském Loughboroughu vytvořil projekt na výrobu energie z odpadu. Většina potravinového odpadu z univerzity se ukládá do zavážky. Projekt usiluje objem takto ukládaného odpadu snížit a v důsledku tak zmírnit dopad na životní prostředí zpracováním potravinového odpadu v anaerobním procesu. Metan, který se při tomto procesu uvolňuje, je zadržován a využíván jako zdroj energie. Zbytkový odpad je pak kompostován a využíván jako hnojivo pro květiny po celé univerzitě.

 

Více informací o těchto projektech najdete na:

 www.makeyourcampusgreener.com
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů