Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Košičanov trápi budúcnosť jednej z najväčších nelegálnych skládok na Slovensku. O vyvážaní komunálneho odpadu na súkromné pozemky rozhodol ešte Mestský národný výbor v roku 1972, majiteľov pozemkov však doteraz nikto neodškodnil. S enviromentálnou záťažou si navyše nevie poradiť ani tamojšia samospráva.

Velikost a tvar hlodavců se za posledních sto let mění. Ekologové z University of Illinois v Chicagu tvrdí, že příčinou změn jsou klimatické změny a soužití s člověkem. Vědci prozkoumali hlodavce, kteří putovali mezi lety 1892 a 2001 do muzejních sbírek po celém světě. Rozdělili je na odchycené do roku 1950 a později a žijící v opuštěných či hustě obydlených oblastech. Změřili sedmnáct tisíc těl a lebek těchto živočichů, příslušejících k 1300 druhům ze 22 oblastí Afriky, Ameriky a Asie. Růst, či naopak zmenšování myší a dalších hlodavců jsou podle nich výsledkem adaptace na hustotu lidského osídlení, změny teplot či množství srážek.

Právě v těchto dnech začalo období, během kterého se do lidských obydlí stahují netopýři. Například Plzeň je tím vyhlášená a ochránci zvířat už vyjeli k několika případům. Jak řekl Janě Kosové Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů v Plzni, netopýrům velmi svědčí současné počasí, hlavně teplé, bezvětrné večery.

Americký prezident předal šesti americkým firmám elektrické nákladní vozy s kabinou a na podvozku české automobilky Avia. Barack Obama dlouhodobě podporuje alternativní zdroje energie, mj. i kvůli snaze snížit závislost USA na dovozech ropy. Podle mediálního zástupce Avie Tomáše Zdechovského je zavedení aut s nulovými emisemi americkou administrativou vnímáno jako jeden z průlomových kroků v nákladní automobilové dopravě pro města, a USA se právě v době krize chtějí zaměřit na ekologický pohon vozidel. To by se mělo promítnout i do nového vývoje akumulátorů a elektrických motorů.
Vozy pod názvem Newton postavila britská společnost Tanfield a americká firma Smith. V ČR představí Avia elektrické vozy v září. Firma v posledních týdnech zaznamenala o tyto vozy v ČR zvýšený zájem. Avia se podle Tomáše Zdechovského spolupodílí i na vývoji prototypu elektrického autobusu, a je to pro ni unikátní příležitost podílet se na světovém projektu, zaměřeného na nejmodernější technologie.

Od 17. srpna se změní podmínky pro čerpání z programu Zelená úsporám, určeného ke snížení energetické náročnosti bydlení. Program Ministerstva životního prostředí byl pro přísná pravidla často kritizován a o dotaci se za 4 měsíce pokoušelo jen 200 žadatelů. Změny by měly zjednodušit přístup k dotacím a zvýšit počet zájemců. Konkrétními změnami jsou zrušení rozlišení mezi uznatelnými a neuznatelnými náklady, dotace ve výši 20 000 Kč na projektovou dokumentaci a energetické hodnocení a možnost čerpat z programu i při realizaci jen jednoho úsporného opatření. Program je navíc rozšířen i na celkové zateplení panelových domů.

Hospodářská krize se projevila i v menší poptávce po černém uhlí. Doly ho začaly skládkovat a kolem obcí na Karvinsku z něj vznikají nové haldy. Radnicím se to nelíbí a začínají se bránit.

 

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů