Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Madonna přilákala na pražských Chodov 40 tisíc lidí. Další tisíce diváků sledovaly koncert ale také zpoza plotu amfiteátru. Zástupci radnice měřili hladinu hluku mezi blíkými domy. Čekali na zahájení po druhé písni vyrazili se zvukoměrem do ulic. V místech, kde se lidé nejvíc obávali hluku, naměřili 42 decibely. Přípustná hodnota je 40 decibelů. Někteří lidé z Prahy 11 od začátku roku proti koncertu protestovali, mimo jiné kvůli hluku. Jiní koncert vítají jako zdroj peněz pro obecní pokladnu.

Ministr financí Eduard Janota včera přiznal, že příští rok hrozí rekordní schodek 230 miliard. "Dividenda ČEZ je primárně určená na likvidaci ekologických škod. Pokud ji rozdělíme na něco jiného, musíme vzít peníze jinde," říká Janota.

Společnost Henkel launchuje prací prášek Persil Gold Plus Cold Active. Novinkou reaguje na zhoršenou ekonomickou situaci domácností - komunikuje "účinnost již při 30 °C". Úspornou formu praní prádla již komunikuje značka Ariel z portfolia Procter & Gamble, která v reklamě zdůrazňuje spíše ekologický aspekt.

Zatímco firemní investice v Japonsku klesly, domácnosti zvýšily během dubna až června své výdaje, představující více než polovinu HDP, o 0,8 procenta.
Největší zásluhu na tom má podle expertů stát, který na podporu domácí poptávky vyčlenil 25 bilionů jenů (asi 260 miliard dolarů). Vládní balík zahrnuje také pobídky pro domácnosti, které si pořídí energeticky úspornější spotřebiče.
Vláda podporuje i prodej ekologičtějších aut. To je hlavní důvod, proč největší světová automobilka Toyota letos poprvé po pěti letech na svém národním trhu plánuje vyšší prodej.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů