Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Americký nápojový gigant PepsiCo Inc. otevřel v Číně novou "zelenou" továrnu a plánuje v příštích dvou letech v zemi vystavět dalších pět podobných závodů. Druhý největší výrobce nealkoholických nápojů na světě již v listopadu uvedl, že hodlá v nejlidnatější zemi světa v příštích čtyřech letech investovat celkem jednu miliardu dolarů (18,5 miliardy Kč) a nové továrny jsou součástí tohoto plánu. Továrna se nachází ve městě Čchung-čching na západě země a splňuje požadavky mezinárodně uznávaného hodnocení ohleduplnosti k životnímu prostředí LEED (Leader-ship in Energy and Environmental Design).

Společnost TNT Express zařadila do svého vozového parku první dodávku na zemní plyn. TNT Express Italy používá od července Fiat Ducato 140 Natural Power, vůz vyznačující se malou spotřebou paliva a nízkými emisemi uhlíku (239 g/km). Dodávka je běžně poháněna metanem a na benzin přepíná v okamžiku, kdy se plyn vyčerpá. Plynové motory produkují o 90 % méně oxidů dusíku než benzinové pohony a o čtvrtinu méně CO2.

Penny Market nově přichází s řadou pod značkou BabyTime. Je určena hlavně pro kojence a batolata. Nabízí kompletní výživu, kosmetiku a dětské plenky. Suroviny na přípravu dětské výživy v biokvalitě BabyTime pocházejí z ekologického zemědělství. Některé výrobky jsou vhodné i pro bezlepkovou dietu. Penny Market nabízí celkem 22 produktů této dětské výživy: obilno-mléčné kaše, kompletní výživu pro kojence, zeleninové příkrmy, speciální příkrmy pro dobrý spánek a ovocné přesnídávky. Speciálně vyvinutá kosmetika pro citlivou pokožku malých dětí zahrnuje tělový olej a šampon, tělové mléko, pěnu do koupele - vše s výtažkem z oliv a Allantoinem, dále ochranný krém, a sprchové gely s Aloe Vera.

Mohutným a vydesignovaným motorkám, které jsou slyšet na míle daleko, možná zvoní hrana. Americký obchod Orange County Choppers totiž přichází s převratnou novinkou - nehlučným chopperem. Motocykl totiž pohání elektřina a na rozdíl od klasických chopperů znečišťujících ovzduší asi stejně jako auta z 80. let, je k životnímu prostředí šetrný. Otázkou jen zůstává, co by tomu řekl hrdina Bezstarostné jízdy Dennis Hopper.

Ojedinělou a lákavou akci pro celou rodinu připravila na pátek 21. srpna pro návštěvníky Horního Hradu - Hauenštejna Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, při níž důkladně a zblízka poznáte fascinující zvířata - netopýry. Několik druhů zimuje i v místním hradním sklepení. Vedle přednášky a následného povídání o životě netopýrů na Horním Hradě, v Čechách i ve světě se můžete těšit na soutěže pro děti, minivýstavu fotografií netopýřích zimovišť a také ve 21 hodin na ukázky odchytu, použití ultrazvukových detektorů a kroužkování netopýrů.
www.horni-hrad.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů