Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Vysoké teploty zaměstnávají i jihomoravské hasiče. K menším požárům lesních a vyschlých porostů vyjíždějí každý den i několikrát. Například včera v podvečer se sedmi jednotkám požár jednoho hektaru pole v Ketkovicích u Rosic podařilo zkrotit až po dvou hodinách. Hasiči proto prosí Jihomoravany, aby byli při manipulaci s otevřeným ohněm opatrní.

Tří miliardová investice do splavnění Vltavy mezi Českými Budějovicemi a Týnem nad Vltavou bude také chránit před povodněmi. Práce na splavnění sebou přináší prohloubení koryta, které bude schopné pojmout naráz více vody.
"Zlepšujeme průtočný profil koryta, prohlubujeme a rozšiřujeme ho. Současně modernizujeme technologii jednotlivých jezů, stavíme plavební komory," popisuje úpravy Miroslav Šefara z Ředitelství vodních cest České republiky.
Díky splavnění bude navíc Vltava lépe připravená na povodňovou vlnu. "Všechny úpravy koryta umožňují snížení povodňové vlny podle lokality o metr, někde o půl metru," dodává Šefara.
Práce na splavnění prvního devítikilometrového úseku Vltavy mezi Českými Budějovicemi a Hlubokou by měly být podle projektu hotovy příští rok.
 
Brdy/Pohoří Brdy by se mělo stát jedním velkým přírodním parkem. Tedy alespoň podle záměrů Středočeského kraje. "Nutnost větší ochrany přírody v Brdech odsouhlasila krajská rada již na jaře. Jednali jsme s ministerstvem životního prostředí a s ministerstvem obrany, jelikož v Brdech je i vojenský újezd a jiná území využívaná armádou," informovala mluvčí Středočeského kraje Berill Masheková. "Chtěli jsme na území Brd zřídit chráněnou krajinnou oblast. Tu musí vyhlásit vláda. Ministerstvo životního prostředí ale náš návrh zamítlo. Zamítavé stanovisko vydalo i ministerstvo obrany," řekl Deníku náměstek středočeského hejtmana pro životní prostředí Miloš Petera (ČSSD) a pokračoval: "Proto jsme se rozhodli, že zde vytvoříme alespoň rozsáhlý přírodní park, který může vyhlásit kraj. Ten by měl vzniknout scelením a rozšířením v současnosti chráněných území." Budoucí přírodní park by neměl zasahovat na vojenská území, ani na území Plzeňského kraje. "Oslovili jsme i Plzeňský kraj, zda by se knám v našem úsilí nechtěli přidat a rozšířit budoucí park i k sobě. Bohužel to zůstalo bez odezvy," dodává Petera. Podle vedení kraje se nyní zpracovávají všechny potřebné podklady ke zřízení přírodního parku Brdy tak, aby o jeho vyhlášení mohla ještě letos rozhodnout rada kraje.

JIHLAVSKO - Hned dva případy hromadného úhynu ryb v posledních několika dnech zaměstnávají policisty z Jihlavska. Ti ještě neuzavřeli páteční znečištění potoka v obci Kamenná, když v úterý dostali informace o dalším maléru ve Stonařově. Informovala o tom jejich mluvčí Jana Kroutilová s přispěním jihlavského magistrátu.
V úterý před čtvrtou hodinou odpoledne přijali policisté z Třeště oznámení o úhynu ryb v rybníku ve Stonařově. Zatím neupřesněné množství mrtvých ryb odhalil pronájemce nádrže a pro odběr vzorků, které budou pro vyšetření případu zásadní, si přijeli pracovníci inspekce životního prostředí.
Ke konci se naopak chýlí vyšetřování víkendové patálie z potoka v Kamenné, kam v důsledku nepochopitelného chování zatím nezveřejněného viníka natekla směs kyselin s příměsemi dalších látek. V tomto případě je již o příčinách jasno a stopy míří k pachateli. Až spadne klec, čeká ho nejen úhrada značných nákladů na odstraňování ekologické havárie, ale i pořádně tučná pokuta.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů