Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ruský premiér Putin a jeho turecký protějšek Erdogan se včera v Ankaře dohodli, že ruský plynovod South Stream povede pod hladinou Černého moře v tureckých vodách. Minulý měsíc přitom Turecko podepsalo dohodu s EU v souvislosti s projektem Nabucco. South Stream má vést ruský plyn pod Černým mořem do Bulharska a Itálie. Nabucco má snižovat závislost EU na ruském plynu využíváním zdrojů Kaspického moře. Oba premiéři ani Unie nepokládají plynovody za konkurenci, experti však varují, že vybudování South Streamu povede k výraznému zvýšení cen kaspického plynu.

Italská energetická společnost Enel vytvořila s francouzskou firmou Electricité de France (EdF) společný podnik na rozvoj jaderné energie v Itálii. Informovaly o tom firmy v dnešním společném prohlášení. Nový společný podnik Enelu a EdF s názvem Italy Nuclear Development bude připravovat studie o tom, zda je vhodná plánovaná výstavba minimálně čtyř jaderných reaktorů v Itálii. Tyto reaktory budou stavět a provozovat firmy zvlášť. Půjde o reaktory typu EPR, které by měly nahradit postupně všechny zastaralé reaktory na světě. Tento společný podnik je základem pro návrat jaderné energie do Itálie a představuje jedinečnou příležitost k oživení ekonomiky například tím, že budou vytvořena specializovaná pracovní místa a zvýší se tím zaměstnanost.

Dozorčí rada německé energetické společnosti E.ON bude tento týden schvalovat prodej své holdingové společnosti Thüga. Energetická společnost nemá již zájem o udržení firmy Thüga z důvodu malé ziskovosti. Firma v posledních letech vynaložila zhruba 18 miliard eur (asi 462,4 miliardy Kč) na akvizice v Itálii, Španělsku a Rusku. Nyní se snaží, aby jí akvizice přinesly zisk a její výkonnost se dostala na úroveň konkurenčních společností. E.ON chce také spíše rozšířit své základny v zámoří, kde jsou lepší vyhlídky na její růst. Další změnou je také zvolení Johannese Teysenna do funkce generálního ředitele, který je nyní provozním ředitelem a zároveň náměstkem generálního ředitele E.ON. Dosavadní šéf Wulf Bernotat zůstane ve funkci do května 2010.

Vesnička Pustějov na Novojičínsku by mohla být soběstačná v dodávce tepla. Jeho zdrojem je bioplynová stanice, která nedávno v obci vyrostla. Radnice se teď snaží získat dotace na rozvody, kterými by levné teplo mohlo proudit do domácností.

685 kamionů za 24 hodin. To není noční můra, ale každodenní realita na třídě Tomáše Bati ve Zlíně. Kvůli propadlým kanálům a projíždějícím kamionům je zde totiž nesnesitelný hluk, který obyvatele trápí i v noci.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů