Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Po téměř dvou týdnech vyslýchání včera ruská tajná služba propustila ruskou posádku finské lodi Arctic Sea, která byla koncem června za podezřelých okolností unesena.
Všech osm údajných únosců, pocházejících převážně z Estonska, si již vyslechlo obvinění z únosu, za což jim hrozí až dvacetileté vězení. Zadržení vinu odmítají a tvrdí, že jsou ochránci přírody, kteří se ve švédských vodách dostali do problémů a Arctic Sea je zachránila.

Až  4000 kelímků se během neděle vytřídilo na vizovickém Trnkobraní. Účastníci měli možnost vyměnit 20 plastových kelímků za žeton na pivo. „Tyto akce mají podpořit povědomí o třídění a recyklaci odpadů. Velký zájem nebyl jen o pivo, ale také reklamní předměty. Lidé si odnášeli kšiltovky nebo například hrací karty,“ řekl koordinátor soutěže ze společnosti EKO-KOM Marek Mozola. A nebyla to jediná soutěž, která se během vizovického Trnkobraní uskutečnila. Zájemci se mohli zúčastnit také tradiční soutěže v pojídání švestkových knedlíků.

Čtyři měsíce kraloval žebříčkům EcoTest, které sestavuje německý autoklub ADAC, Volkswagen Passat tankující zemní plyn. Podle nových měření se na něj bodově dotáhla nová Toyota Prius a o bodík zpět zůstal další nedávno zmodernizovaný hybridní automobil Honda Insight.

V Ženevě včera začala pětidenní Světová konference o klimatu, která se zabývá dopady změn podnebí a ochranou před nimi. Cílem konference je vytvořit celosvětový systém meteorologických služeb, jenž by umožnil maximální předcházení přírodním katastrofám spjatým s globálním oteplováním. O nutnosti snižování spotřeby fosilních paliv a emisí skleníkových plynů, což je zásadní pro zpomalení klimatických změn, se tentokrát jednat nebude.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů