Úterý, 23. dubna 2024

Kam o víkendu

Tipy v krajích na zajímavé kulturní akce
Kam o víkendu

Praha

Iron Fireman

Podobně jako v uplynulých letech se 5. září uskuteční na pražské Pankráci soutěž Iron Fireman 2009, které se zúčastní profesionální hasiči z celé Evropy, mezi nimiž nebude chybět ani loňský vítěz Lukáš Novák. Disciplíny jsou stejné jako v minulém roce (například sto úderů do hammer boxu nebo přenos 80kg figuríny) a závodníci je musí absolvovat v plné výzbroji, jako kdyby jeli k zásahu. Pro větší atraktivnost se letos bude soutěžit v paralelním závodě a nebude chybět ani výstup do 23. patra budovy City Empiria.

Pro diváky je připraven zajímavý doprovodný program, v rámci kterého si budou moci sami vyzkoušet některé z disciplín, prohlédnout si hasičský zásahový vůz, na děti čeká dopravní hřiště a připraven je také rockový maraton. Jedinečnou podívanou pak hasiči nabídnou při lanovém přemostění mezi dvěma výškovými budovami.

www.ironfireman.eu

Slzy Konga

V malém sále Městské knihovny bude mít za přítomnosti autorů ve čtvrtek 8. září od 19 hodin premiéru nový český dokumentární film Slzy Konga. Šokující svědectví o průběhu eskalace bojů při krvavém konfliktu v Demokratické republice Kongo v listopadu 2008 ukazuje dramatické příběhy tamních žen a dětí. Už několik generací nezná ve východním Kongu nic než válku a násilí. Příčinou neštěstí země je paradoxně její bohatství - zejména zásoby coltanu, nerostu, bez něhož se neobejde žádný mobil ani notebook. Snímek popisuje cestu do zapadlých vesnic oblasti Bunyakiri, kterou ovládají Hutuové. Ti, kteří před 15 lety utopili v krvi sousední Rwandu.

Mariánské nám. 1, www.femisphera.com


Zapomenuté klenoty

Kapličky, boží muka, smírčí kříže a další drobné kulturní památky představuje výstava Zapomenuté klenoty v krajině - Stezky pokory a naděje, která probíhá v konírně Nostického paláce na Malé Straně. Fotografie, trojrozměrné artefakty a skutečné příklady památek jsou do 30. září vystaveny ve sklepní galerii paláce, který je sídlem ministerstva kultury.

Maltézské nám. 1, tel.: 233 379 717, www.pro-bohemia.cz


Středočeský kraj

Loučeň

Zámecký jarmark

Neváhejte a přijďte v sobotu 5. září navštívit 2. Zámecký jarmark. Nádvoří a přilehlá část parku se znovu promění v korzo mezi stánky nabízejícími většinou rukodělné suvenýry - keramikou počínaje a různými šperky konče. Jarmark bude také svátkem řemeslníků, kteří nechají nahlédnout do svých dílen. Nebude chybět koření, bylinky, dřevěné truhličky, pletené košíky a mísy, dřevěné hračky a všelijaké pamlsky.

Tel.: 325 585 228, www.zamekloucen.cz


Královéhradecký kraj

Hradec Králové

Slavnosti královny Elišky

V pátek v 17 hodin budou v Hradci Králové zahájeny Slavnosti královny Elišky. Zahajovací program, sestavený z ukázek starých řemesel, netradičních her, vystoupení hudebníků, kejklířů či divadelníků, završí ohňový průvod z náměstí Svobody na Velké náměstí, kde se uskuteční ohňová show. V sobotu v 10 hodin otevře hradecký purkmistr na Velkém náměstí středověký jarmark s kováři, tesaři, šmejdíři nebo pregéři, odpoledne dorazí i královna Eliška Rejčka se svým doprovodem. Slavnosti vyvrcholí ve 20 hod. večerní ceremonií spojenou s velkým ohňovým divadlem, na které naváže slavnostní ohňostroj.

www.slavnostikralovnyelisky.cz


Karlovarský kraj

Andělská Hora

Slavnosti princezny Alvíny

Obec Andělská Hora u Karlových Varů zve k návštěvě slavností spojených se staročeskou poutí, která se bude konat v sobotu 5. září pod zříceninou místního hradu. Součástí je například slavnostní průvod obcí, historický jarmark, hodovní tabule pod širým nebem, historické tance a zpěvy nebo ukázky dobových řemesel. Děti se mohou těšit na skákací hrad, historické hry nebo pohádky z repertoáru divadla Kapsa Andělská Hora. Větší návštěvníky pak vedle šermu, kejklířských rejů a ohňové show čeká ještě koncert skupiny Brutus.

www.andelskahora.cz


Pardubický kraj

Pardubice

Koně v akci

Největší setkání koní a lidí v domově slavné Velké pardubické, to je 11. mezinárodní výstava Koně v akci, která se letos uskuteční od 4. do 6. září na Dostihovém závodišti v Pardubicích. Výstava tentokrát nese podtitul Uniformy v sedlech a návštěvníkům nabídne putování vojenskou jezdeckou historií od antiky až po novověk, prezentace koní významných evropských teritorií a také ukázky Sedmé kavalerie generála Custera. Chovatelských přehlídek a šampionátů se zúčastní více než 400 klisen, hřebců a valachů reprezentujících 45 plemen z celého světa. K vidění budou i soutěže v orbě s dvojspřežím, těžký tah, ovládání v kládě nebo soutěž spřežení.

www.pardubice-racecourse.cz

Liberecký kraj

Kristiánov

Mariánská sklářská pouť

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou pořádá v sobotu 5. září tradiční sklářskou pouť s bohatým kulturním programem a stánkovým prodejem. Mariánská slavnost na Kristiánově, kterou zahájí v 8 hodin poutní mše svatá, je oblíbeným výletním cílem pro všechny věkové kategorie. Mezi světskými radovánkami na vás čeká spousta hudby a písniček různých žánrů, divadelní vystoupení hlavně pro děti, tanečky, občerstvení, ukázky dobových řemesel, projet se můžete na koni nebo vyzkoušet lanovku přes říčku Kamenici. Nebudou chybět hry pro děti i dospělé, dobová střelnice a ke sklářské pouti neodmyslitelné bižuterní zboží. Na místo konání pouti vás dopraví kyvadlová doprava z Bedřichova.

www.msb-jablonec.cz

Kraj Vysočina

Bystřice nad Pernštejnem

S Vodomilem Zubří zemí

Až do 4. října probíhá třetí ročník letní výherní a poznávací turistické akce po krásách a zajímavostech mikroregionu Bystřicko, kterou provází Vodomil - maskot Svratecké vodohospodářské naučné stezky a také ochránce životního prostředí Bystřicka. Letos bylo zvoleno třináct lákavých cílů, třeba Vírský mlýnek, zřícenina hradu Mitrov nebo rozhledna u obce Rovečné. Pokud do účastnické legitimace shromáždíte potvrzení o návštěvě alespoň devíti míst, budete zařazeni do slosování o zajímavé ceny včetně sfárání do hlubinného dolu v Dolní Rožínce, víkendových pobytů, trekového kola nebo velkého grilování pro skupinu přátel.

www.bystricko.cz

 

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů