Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropská agentura pro životní prostředí dnes zveřejnila předběžné statistiky za rok 2008 dokládající pokles emisí skleníkových plynů již čtvrtým rokem. V EU15 se meziroční snížení emisí odhaduje na 1,3%, což je o 6,2% méně než ve výchozím roce 1990. Tento odhad poukazuje na přiblížení k plnění Kjótského protokolu, v němž si tyto země pro období 2008-2012 vytýčily cíl dosáhnout 8% poklesu emisí oproti roku 1990. Meziroční pokles emisí v EU27 je odhadován na 1,5 % ve srovnání s rokem 1990, což je snížení o 13,6 %.

Dejvice mají další chloubu. Nová Národní technická knihovna je moderní a v mnoha ohledech unikátní. Absolutní pýchou nové knihovny ale je její šetrnost k životnímu prostředí.
"Díky tomu, že je budova vybavena automaticky řízeným přirozeným provětráváním a předchlazením, má méně chladicích jednotek, než je obvyklé. Vytápění a chlazení využívá systém aktivace betonového jádra, který spočívá v tom, že celá hmota stropů slouží pro akumulaci tepla či chladu. Plochy jsou jako sálavé, nebo naopak chladicí plochy," vysvětluje princip, který šetří energii za vytápění a klimatizaci Polák.
Na spotřebu energie mysleli i architekti, kteří navrhovali orientaci místností a množství atrií. Tím na jedné straně snížili tepelnou zátěž z vnějšího prostředí, ale také zajistili budově rovnoměrný přísun přirozeného světla.

Oteplování v Arktidě by mohlo vést k záplavám postihujícím čtvrtinu světové populace, k nárůstu emisí skleníkových plynů a k extrémním změnám počasí na celém světě. Tvrdí to nová studie Světového fondu na ochranu přírody zveřejněná včera na závěr konference o klimatu v Ženevě. Odborníci varují, že hladina moře do roku 2100 stoupne o více než metr. Podle vědců studie ozřejmuje, že oteplování Arktidy je problém celosvětový.

Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) odložil zvažované vyhlášení stavu nebezpečí na Šumavě kvůli kůrovcové kalamitě. Ve Vimperku totiž včera zasedla expertní skupina složená ze zástupců Jihočeského a Plzeňského kraje, ministerstva životního prostředí a Správy Národního parku Šumava. Skupina by v řádu týdnů měla vedení krajů informovat o vážnosti situace a aktuálních opatřeních, zabývat se má i případným rozšiřováním bezzásahových zón.

Do Vltavy mezi Větřním a Českým Krumlovem včera vytekl turbínový olej z papíren. Hasiči ho zastavili nornými stěnami, část látky ale unikla až do centra Českého Krumlova. "Životní prostředí narušeno nebylo," řekla Jana Neškodná z krajského ředitelství jihočeských hasičů. "Byly postaveny čtyři norné stěny. Zastavilo se šíření skvrny po hladině dál," uvedla Neškodná. Hasiči odpoledne olej z hladiny odstraňovali pomocí speciálních sypkých látek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů