Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

skalka-small.jpg
Den otevřených dveří na vybraných vodních dílech ve správě státního podniku Povodí Ohře se připravuje na sobotu 12. září. Na Skalku je široká veřejnost zvána od 9 do 16 hodin. Účastníky čeká vedle výkladu o účelu a historii stavby prezentace činnosti vodohospodářských laboratoří, ukázky činností i prohlídka mobilního pracoviště. Osobám mladším 18 let bude vstup na vodní dílo povolen pouze s dospělým doprovodem.


Společnost BenQ představuje dvojici nových LCD, které nemají tolik zatěžovat matku přírodu. Monitory jsou z G série a nesou názvy G922HDL a G920WL. Obě novinky jsou širokoúhlé.




LCD disponují LED podsvícením a neobsahují žádnou rtuť (zřejmě proto nesou označení eco-friendly...). G922HDL má úhlopříčku 18,5“ (rozlišení 1366 x 768 pixelů) a G920WL 19“ (1440 x 800 pixelů). Monitory mají Senseye 3 Human Vision technologii, která by měla optimalizovat obraz (stačí jediný dotek). Novinky mají dobu odezvy 5 ms, jas 250 cd/m2 a kontrastní poměr 1000:1. LCD lze k počítači připojit jak přes klasický D-Sub tak přes DVI.
Tyto nové LCD lze již pořídit na evropských a asijských trzích.

 

Pokud budou mít obce nebo občanská sdružení pocit, že byl při posuzování vlivů plánované stavby na životní prostředí porušen zákon, budou se možná moci obrátit na správní soud. Počítá s tím vládní novela, kterou dnes schválili poslanci ve zrychleném čtení kvůli chystané žalobě Evropské komise na Česko. Obdobný návrh přitom Sněmovna letos v únoru zamítla. Podle ministra životního prostředí Ladislava Mika je novela jedinou možností odvrácení dalších žalob.

Velryby u Madagaskaru zabíjí ropa. U jižních břehů afrického ostrova havarovala před deseti dny turecká nákladní loď . Skroro 200 metrů dlouhý vrah už se potopil. Plavidlo vezlo do Indie fosfáty. Ty teď z plavidla vytékají, stejně jako tuny paliva, ropy, splašků. Pláže na Madagaskaru pokryl podle on-line deníku Aktuálně.cz souvislý černý ropný koberec. Vláda už lidem zakázala lovit ryby. V zamořené vodě u umírají také desítky keporkaků. Ropa velrybám ucpala dýchací cesty.

Odstraňování ekologických škod z míst, která v minulosti na českém území využívala Sovětská armáda, přijde stát v nadcházejících letech na zhruba 200 milionů korun. "Sanace potrvají do roku 2016," sdělil včera mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar. Do konce loňského roku už Česká republika na sanace vynaložila téměř 1,4 miliardy korun. Sanační práce započaly v roce 1991. Jen za loňský rok si vyžádaly 35 milionů korun.

Většina resortů bude muset propouštět.
Ministr životního prostředí Ladislav Miko už rovněž o propouštění rozhodl. "Máme snížit stav asi o 100 lidí," potvrdil mluvčí Jakub Kašpar.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů