Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Největší jihokorejská automobilka Hyundai Motor přijme ve druhém pololetí v Koreji 3300 zaměstnanců, skoro o třetinu více, než plánovala. Oznámila to včera firma. Většina nových zaměstnanců by měla pracovat na výzkumu a vývoji aut šetrných k životnímu prostředí.

Unie by mohla podle Evropské komise poskytnout rozvojovým zemím kolem roku 2020 na zapojení do boje se změnami klimatu až 15 miliard eur ročně. Komise to uvedla ve včerejší zprávě o přípravách celosvětové konference o klimatu plánované na konec roku. V Kodani se v prosinci bude jednat o nástupním dokumentu Kjótského protokolu o snížení emisí, jenž vyprší v roce 2012. EU se už dříve zavázala, že sníží jejich objem do roku 2020 proti roku 1990 o pětinu. Pokud se připojí i další velcí znečišťovatelé, jako třeba USA či Čína, pak by snížení bylo o 30 procent. Do boje se změnou klimatu je třeba podle expertů i politiků zapojit i rozvojové země.

V Kladně se v posledních letech zvyšuje koncentrace arzenu v prachu. Podle primátora Dana Jiránka (ODS) to odhalil rozsáhlý monitoring, který se provádí kvůli starým ekologickým zátěžím. "Město i kraj nyní zjišťují, proč tomu tak je," řekl Jiránek. "Máme podezření, že to je zřejmě používaným tuhým palivem v rodinných domech," dodal.

Hygienici minulý týden opět kontrolovali kvalitu vody v rekreačních nádržích Moravskoslezského kraje. Toxické sinice nadále znemožňují koupání ve vodní nádrži v Budišově nad Budišovkou na Opavsku a na Žermanické přehradě na Frýdecko-Místecku.
"Vnímavým jedincům dále nedoporučujeme koupání v nádržích Baška v okrese Frýdek-Místek, Těrlicko v okrese Karviná, Čerťák na Novojičínsku a Bohušov v okrese Bruntál z důvodu možného vzniku zdravotních problémů v souvislosti s výskytem sinic ve vodě," uvedla dále ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Helena Šebáková.
Tato kontrola byla letos poslední, další začnou příští rok s počátkem léta.

Nákladní vůz značky Smith poháněný dobíjecí elektrickou baterií v sobotu představila automobilka Avia při příležitosti oslavy 90. výročí firmy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů