Čtvrtek, 28. března 2024

V Srbsku sú šance na biznis pri diaľniciach a ekológii

V Srbsku sú šance na biznis pri diaľniciach a ekológii
 

Aj napriek tomu, že privatizácia v Srbsku ponúka možnosti vstúpiť na tamojší trh slovenským podnikateľom, naše firmy sa zatiaľ tejto príležitosti nechopili. Pomôcť naštartovať im tamojší biznis by malo aj pripravované slovensko-srbské Ekonomické fórum v Bratislave. Ako pre HN podotkol hovorca Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu Marián Jánošík, naše firmy majú šancu presadiť sa najmä v energetike, dopravnej infraštruktúre a na ekologických projektoch.

„Cieľom je predstaviť im podnikateľské prostredie a zvýšiť záujem o srbský trh,“ uviedol Jánošík. V pondelok pritom príde so srbským premiérom Mirkom Cvetkovićom, ktorý tu bude aj na oficiálnej návšteve, takmer štyridsať podnikateľov. Z našej strany sa podľa Jánošíka zatiaľ prihlásilo 43, medzi nimi SES Tlmače, Chemkostav, Datatherm, Slovak Telekom, Váhostav či Energo Controls.
Pre podnikateľov sú pripravené aj bilaterálne rokovania zamerané na energetické strojárstvo, teda výrobu elektrickej energie na báze solárnej techniky, veternej energie, spaľovania biomasy, elektrotechniky a elektroniky, ako aj spomínanú obnovu, rekonštrukciu a výstavbu dopravnej infraštruktúry a ekologické programy. To, kde by mohli podľa srbskej strany slovenské firmy uspieť, je výstavba diaľnic, rýchlostných ciest, ale aj miestnych komunikácií a takisto železničných tratí. Možnosti sú však aj v prípade výstavby vodovodov, úpravne pitných vôd či projektov komplexného odpadového hospodárstva.

Zdroj:HN.sk
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů