Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Město Touškov - Zastupitelé Města Touškov ve čtvrtek odhlasovali záměr Plzeňské teplárenské postavit na skládce mezi Touškovem a Chotíkovem spalovnu komunálního odpadu. „Smlouvu s teplárnou podpořilo jedenáct ze třinácti zastu­pitelů, dva se zdrželi hlasování,“ sdělila starostaka města Vilma Kunešová. Protože smlouvu začátkem září podepsal i Chotíkov a jeho obyvatelé ho podpořili těsným výsledkem referenda, může se teplárna pustit do nutných procesů jako vyřízení stavebního povolení. Výstavbě spalovny s roční kapacitou 60 až 100 tun odpadu by už nic nemělo stát v cestě.

Propagujte bio společně s bionýry!
Jak jsme již na stránkách Zdraví informovali, letos v květnu 2009 byl spuštěn unikátní projekt Bionýr. Bionýři se sdružují na portále www.bionyr.cz, kde si všichni, kteří se přidají, mohou vyměňovat své zkušenosti z oblasti bio, diskutovat a vytvářet vlastní profily. Projekt se snaží představit bio v souvislosti se všemi jeho hodnotami, jako jsou zdraví, ekologie a etika. Pokud se zajímáte o bio a rádi píšete, můžete se dokonce stát jedním z bionýrských redaktorů a podílet se na rozvoji portálu vlastními články. Vítány jsou také vaše fotografie týkající se bio. Do projektu se mohou zapojit také výrobci a prodejci bioproduktů či společnosti, které se chtějí účastnit aktivní propagace zdravého životního stylu. Již v začátku své existence si Bionýr získal podporu značek Aloeverashop, Bio Planeta, Ekožena, Fairově a Imse Vimse. Tvůrci projektu společně s partnery připravují jako odměnu za přízeň věrnostní program. Texty a fotografie posílejte na bionyr@bionyr.cz.

Bio oplatky nejen pro alergiky a kojence
Společnost HiPP uvedla na náš trh první dětské bezlepkové sušenky v BIO kvalitě. Dětské rýžové oplatky HiPP, které jsou určeny zejména dětem od ukončeného 7. měsíce věku, ale i dospělým, jež se vyhýbají potravinám obsahujícím lepek nebo vyhledávají kvalitní zdravou výživu. Dětské rýžové oplatky HiPP neobsahují lepek ani žádné jiné agresivní přísady, které by mohly vést ke vzniku alergických reakcí a následnému neprospívání kojenců. Součástí oplatek nejsou dokonce ani vejce, jež v některých případech mohou alergickou reakci vyvolat také. Pro jejich výrobu se používá bio rýže. Oplatky neobsahují přidané cukry, jejich konzumace tedy nevede k nepřiměřenému zvyšování hmotnosti. Mezi výhody jejich konzumace patří nedrobivá konzistence, díky které si děti masírují bolavé dásně při prořezávání prvních zubů.

Maďarsko se ve čtvrtek s Chorvatskem dohodlo na vytvoření společné přeshraniční přírodní rezervace, která na ploše 630.000 hektarů zahrne luční oblasti kolem řek Dunaje, Drávy a Mury, napsala agentura DPA. Podle webu Světového fondu na ochranu přírody (WWF) půjde o největší chráněnou říční oblast v Evropě.
Dohodu v jihomaďarském městě Barcs podepsali maďarský ministr životního prostředí Imre Szabó a chorvatský ministr kultury Božo Biškupić. "Amazonie Evropy", jak WWF oblast nazval, sjednotí současných asi 20 chráněných území v Maďarsku a Chorvatsku. Hnízdní zde například vzácní orli mořští, čápi černí nebo rybáci.
WWF očekává, že Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) toto chráněné území v roce 2010 uzná jako biosférickou rezervaci.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů