Úterý, 19. března 2024

Krajský úřad ocenil obce za ekologické chování

Krajský úřad ocenil obce za ekologické chování
Ředitel krajského úřadu Jiří Crha vyhlásil v úterý výsledky 4. ročníku soutěže o ekologicky nejpříznivější provoz úřadu či instituce v Jihomoravském kraji, jejímž cílem je propagace a podpora ekologického chování institucí veřejné správy.

V kategorii „obecní úřady“ získal prvenství Obecní úřad Hýsly, druhý obecní úřad Topolany a třetí městský úřad Rájec-Jestřebí. V kategorii „pověřené obecní úřady a instituce“ obsadil první místo městský úřad Boskovice, o druhé místo se dělí Hustopeče a Kyjov a pomyslnou bronzovou medaili obdržel Nejvyšší správní soud.

Hlavním kritériem pro vyhodnocení soutěže bylo zodpovězení otázek. Například, jestli přihlášený třídí odpad, používá recyklovaný papír, podporuje používání ekologických čistících prostředků, podporuje cyklodopravu zaměstnanců a občanů nebo zda a kolik svých úředníků proškolil v oblasti EVVO.

U subjektů, které se přihlásily již v předchozích ročnících, se dále zjišťovala opatření, které učinily navíc v oblasti ekologizace provozu úřadu od předchozích let nebo jaká opatření plánují do dvou let.

Do termínu 30. června se přihlásilo 29 úřadů a čtyři instituce veřejné správy: Nejvyšší správní soud, Katastrální úřad pro Jihomoravský kraj, Kancelář veřejného ochránce práv a Nejvyšší státní zastupitelství.

Vyhodnocení soutěže provedli nezávisle na sobě zástupci Krajské koordinační skupiny a Ekologický institut Veronica jako organizace, která se mimo jiné úzce specializuje na tuto oblast a spolupracovala i na vyhlášení podmínek soutěže.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů