Středa, 17. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Citáty týdne:

"Mělo to průkazně přínos pro životní prostředí."
Reinhard Jung,
předseda představenstva společnosti Škoda Auto, o tom, jaký efekt mělo zavedení šrotovného v Německu.
MF Dnes, 11. 9. 2009
Že by bylo udržení provozu obřích fabrik ekologičtější záležitostí než pár výfuků starých aut?

"V rámci oslav se bude prezentovat nový elektrický vůz na podvozcích Avia, který se stal součástí Obamova plánu na snižování emisí."
Jana Kodysová,
manažerka, v pozvánce k oslavě devadesátého výročí společnosti Avia.
8. 9. 2009
Voňavé avie dobře zná starší generace českých stopařů. Do Obamova ekologického plánu se tato značka možná dostala závazkem, že nebude zahájena výroba.

Společnost Coca-Cola přichází poprvé s kampaní, kterou chce podpořit recyklování. Kampaň se sloganem "Keep it Going. Recycle" (Nepřestávej. Recykluj) je součástí dlouhodobé snahy firmy snížit negativní dopad svých plastových lahví na životní prostředí. Coca-Cola v rámci této snahy zakládá tzv. Recyklační zóny, do kterých umisťuje odpadkové koše se značkou firmy. Kampaň od agentury Bulletproof zahrnuje regionální tisk a OOH.

Autodesk společně s kabinetem modelového projektování Fakulty architektury ČVUT (MOLAB) vyhlašuje již třetí ročník anonymní veřejné soutěže REVIT OPEN, která je určena studentům a čerstvým absolventům vysokých škol (do tří let po absolutoriu) se stavebním a architektonickým zaměřením v ČR a SR. Cílem je vytvoření návrhu energeticky soběstačného objektu či několika objektů pro ekologickou ovčí farmu v chráněné krajinné oblasti Beskydy v lokalitě Santov.
Termín ukončení registrace do soutěže je 30. září 2009, poslední den odevzdání návrhů je 9. listopadu 2009. Slavnostní vyhlášení a předání cen proběhne v březnu 2010. Autoři nejlepších návrhů získají ceny ve formě softwaru společnosti Autodesk, notebooků a digitálního zrcadlového fotoaparátu.
Podrobnější informace o soutěži, společně s registrací pro soutěžící, naleznete na: www.revitopen.cz.

Vzhledem k tomu, že se v ranních a dopoledních hodinách opět vyskytovaly mlhy nebo bylo zataženo nízkou oblačností, museli jsme počítat se zhoršenými rozptylovými podmínkami. Překračovány byly zejména imisní limity prachových částic v ovzduší. Špatná kvalita ovzduší byla napřílad v Havířově a v Ústí nad Labem. Čtvrtého stupně ze šesti bylo dosaženo v Praze, Karlových Varech, v Chomutově, Děčíně, v Teplicích a v Bohumíně. Navíc dnes nečekáme žádné výrazné srážky a povane jen slabý jihovýchodní vítr rychlostí do 4 m/s, takže ovzduší se jen tak hned nepročistí.

Více než stovka lip rostoucích podél silnice z Třeště do Růžené tvoří pětikilometrovou alej. Alej měla být celá vykácena při rekonstrukci vozovky v roce 2007. Tehdy bylo také poukazováno na občasné dopravní nehody v tomto silničním úseku. Místní lidé se obrátili na Českou inspekci životního prostředí, která kácení zakázala; silnici bylo možné opravit i bez kácení. Bílý bezpečnostní nátěr nyní zajistí lepší viditelnost stromů v aleji, což pomůže nehodám předcházet.

 Kdy:    ve středu 23. září 2009 ve 12 hodin

 Kde:    plocha za zemědělským areálem na okraji Třeště,
při silnici směrem na Čenkov a Růženou (začátek aleje)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů