Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Peníze vyčleněné na německé šrotovné, které letos v Německu podpořilo prodej především menších automobilů včetně škodovek, po necelých osmi měsících vyschly. Oznámil to zkraje září spolkový úřad pro hospodářství a kontrolu vývozu (Bafa). Německá vláda už s poskytnutím dalších prostředků na "ekologickou prémii" nepočítá. Ještě v srpnu se díky šrotovnému na největším evropském odbytišti aut prodalo o 28 procent vozů více než ve stejném období loňského roku. Německá vláda na státní prémii ve výši 2500 eur (zhruba 64 tisíc korun) na koupi nového automobilu a sešrotování nejméně devět let starého vozu vyčlenila dohromady pět miliard eur. Finanční podporu čerpaly v Německu téměř dva miliony lidí.

Sao Paulo - Brazilská supermodelka Gisele Bündchenová se stala novou velvyslankyní dobré vůle OSN pro ochranu životního prostředí. Jejím cílem je podle agentury AP zabránit další devastaci amazonských deštných pralesů.

Recyklace odpadu se stává v Česku pomalu normou. Odpadky však mohou splňovat i náročnější estetická měřítka. Že lze spojit design a recyklaci, ukazuje i krámek nazvaný Gabarage nacházející se na Schleifmühlgasse 6 ve Vídni. Zákazníci si zde mohou koupit užitkové předměty vyrobené z odpadků a to ekologicky šetrnou cestou.

Výstavu věnovanou ekologickým trendům v architektuře můžete navštívit v Kodani, posledním otevíracím dnem je 27. září. Na výstavě budou představeny jak projekty jednotlivých staveb, tak i obecnější vize bydlení v budoucnosti se zřetelem k ekologickým otázkám. I proto výstava nese název Budoucnost přichází.
www.visitcopenhagen.com

U příležitosti Mezinárodního roku astronomie pořádá Vatikánské museum výjimečnou výstavu, na které budou představeny nejdůmyslnější přístroje, které sestrojil člověk za účelem pozorování noční oblohy. Exponáty pocházejí z 11. - 20. století a většina z nich nebyla ještě nikdy představena širší veřejnosti. Čas k návštěvě máte až do 16. října příštího roku.
www.vatican.va

Na tuzemský trh s módou vstupuje přední švédský řetězec KappAhl, 16. října otevře první obchod v brněnském nákupním a obchodním centru Olympia. Příští rok firma plánuje otevřít několik dalších prodejen ve větších městech, řekla oblastní manažerka firmy pro Česko Zuzana Cisternas. Brněnská prodejna bude nabízet sortiment dámského, pánského a dětského oblečení KappAhl, mimo jiné například oděvy z ekologické řady Organic Cotton.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů