Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Mytne budou od roku 2010 platit nejen kamiony, ale take mensi vozy nad tri a pul tuny. Poslanci definitivne schvalili novelu zakona, ktera rozsiruje poplatky na dalsi auta. Krome poctu naprav se bude mytne menit i podle rocniho obdobi a denni doby. Snemovna tak splnila jeden z pozadavku Hnuti DUHA a Dopravni federace. Mytne je potreba vsak dale rozsirovat a zdokonalovat.
Dalsi moznosti vylepseni mytneho systemu ekologicke organizace vidi v rozsireni zpoplatneni na vsechny silnice v Ceske republice. Nutne je i nastavit takove sazby mytneho, aby ucinne motivovaly ke snizeni zejmena kamionove dopravy - napriklad k prelozeni nakladu ze silnic a dalnic na zeleznici. Dve tretiny vynosu ze zpoplatnenych silnic pak stat musi investovat do modernejsi a efektivnejsi zeleznice.

Grada vydává publikaci Přírodní stavební materiály
Kniha „Přírodní stavební materiály“ Josefa Chybíka je určena pro architekty, projektanty, odborníky z oblasti materiálového inženýrství, studenty vysokých škol, stavebníky ekologicky příjemných budov. Kniha přináší úplný přehled o přírodních obnovitelných stavebních materiálech rostlinného i živočišného původu, jako je sláma, rákos, konopí, ovčí vlna, celulóza, produkty získané ze dřeva, korku a další. Také podává informace o použití hlíny. Pozornost je zaměřena na jejich fyzikální a užitné vlastnosti. Současně přináší pojednání o technologiích, výrobcích a konstrukcích, které s přírodními surovinami souvisejí nebo z nich pocházejí. Na příkladech konkrétních českých i zahraničních realizovaných staveb představuje způsoby, formy i úskalí, která nastávají při aplikaci obnovitelných přírodních materiálů.

Společnost AVE CZ odpadové hospodářství z rakouské skupiny Energie AG koupila stoprocentní podíl ve firmě ROPO Recycling, která má ve Štětí na Litoměřicku provoz na recyklaci papírů a plastů. Včera to řekl jednatel AVE CZ Peter Hodecek, hodnotu transakce nezveřejnil. Celkem firma AVE CZ letos na tuzemském trhu koupila podíly ve čtyřech společnostech a připravuje další akvizice. V České republice firma AVE CZ patří s obratem přes 2,5 miliardy korun mezi tři největší hráče na trhu odpadového hospodářství spolu s rakouskou společností A.S.A. a dánským podnikem Marius Pedersen.

Na varšavské burze s v pondělí začne obchodovat s akciemi další české firmy. Jde o malou společnost BGS Energy Plus, která se zabývá výrobou elektřiny v bioplynových stanicích. Na konci července získala firma úpisem akcií mezi drobné investory a fondy 40,5 milionu korun. BGS vstupuje na trh NewConnect, určený pro malé podniky.

Čína, největší producent skleníkových plynů, do roku 2030 podle odhadu vědců zdvojnásobí svou spotřebu energie. Emise těchto plynů, zejména oxidu uhličitého, však může snížit za stejnou dobu o třetinu - pokud alespoň polovinu energie vyrobí ve větrných elektrárnách, tvrdí studie v časopise Science.
Její autoři, tým Michaela McElroye z Harvardu, jsou na základě meteorologických měření potenciálu větrné energie v Číně přesvědčeni, že je to reálné. Momentálně Čína vyrábí z větru pouhé čtyři desetiny procenta celkové energie, 80 procent získává z uhlí.

Volné uskupení Zelená aliance poskytující kompletní finanční a technický servis klientům, kteří chtějí realizovat nízkoenergetický projekt za pomoci dotace z programu Zelená úsporám, založily Česká spořitelna a čtyři partnerské firmy.
Všechny poskytují produkty a služby v oblasti energetických projektů a pomohou klientům se vším, co s čerpáním dotace souvisí: od administrace žádosti, přes návrh projektu a jeho energetické hodnocení až po realizaci projektu a financování. Dalšími členy Zelené aliance jsou Knauf Insulation, Ponast, Rehau a Stiebel Eltron. Vznik uskupení oznámili dnes zástupci jednotlivých firem na tiskové konferenci na stavebním veletrhu For Arch.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů