Sobota, 20. dubna 2024

K mezinárodnímu dni informací vyhlašujeme výsledky sedmého ročníku soutěže OTEVŘENO x ZAVŘENO

K mezinárodnímu dni informací vyhlašujeme výsledky sedmého ročníku soutěže OTEVŘENO x ZAVŘENO

Oceňujeme největší "přátele" a "nepřátele" svobody informací a otevřenosti veřejné správy v České republice za období 2008 - 2009.

Ceny v podobě smaltovaných cedulí byly slavnostně předány zástupcům a zástupkyním úřadů na tiskové konferenci, která se konala 29. 9. 2009 ve 13h v kavárně Krásný Ztráty.

Z 50 nominací, z toho 9 x OTEVŘENO a 41 x ZAVŘENO, vybírala porota deseti nezávislých odborníků. Nominovaní mohli získat nejvíce 100 bodů.

Jednotlivé nominace si můžete prohlédnout zde.

Tisková zpráva k vyhlášení výsledků je ke stažení zde: tz-vysledky-otevreno-zavreno2009.pdf

"Kategorie OTEVŘENO"

1. cena: Vláda České republiky za "Knihovnu připravované legislativy" - zveřejňování dokumentů legislativní povahy, které jsou určeny pro jednání vlády. (74 bodů)

2. cena: Hlavní město Praha, náměstkyně primátora Markéta Reedová za zahájení provozu veřejné webové aplikace Zakázky pod lupou. (70 bodů)

3. cena: ministr pro lidská práva Michael Kocáb za vypracování a předložení novely "náhubkového zákona" (67 bodů)

"Kategorie ZAVŘENO"

Letos poprvé hodnoceno ve čtyřech oddělených oblastech + hlavní cena

Hlavní cena + 1. cena v oblasti "účast veřejnosti a otevřenost rozhodování": Karlovy Vary za schvalování změny územního plánu na pozemcích vedoucí stavebního úřadu, které se změnou zhodnotily o 25 mil. Kč. Vedení města následně nechává toto zneužití funkce a konflikt zájmu bez nápravy. (87 bodů - nejvyšší počet ze všech oblastí)

1. cena v oblasti "přístup k informacím: Městský soud v Praze za nečinnost při projednání žalob na neposkytnutí informací (69 bodů),

1. cena v oblasti "svoboda projevu, šíření informací": Exministr dopravy A. Řebíček a Ředitelství silnic a dálnic za veřejnou výhrůžku poté, co soud pozastavil stavební práce, že občanské sdružení způsobilo státu škodu 215 mil. Kč, kterou bude vymáhat, a následné odepření informace, jak k uvedené škodě dospěli, neboť prý jde o obchodní tajemství (81 bodů),

"CENA VEŘEJNOSTI"

Letos podruhé udělila ceny také veřejnost hlasováním na internetu. Hlasování o stejných nominacích, jako byly předloženy odborné porotě, se zúčastnilo 1108 hlasujících (loni 600).

V kategorii OTEVŘENO zvítězila obec Hlubočky před Hl. městem Prahou, náměstkyní primátora M. Reedovou.

V kategorii ZAVŘENO na prvním místě skončil Odbor územního rozvoje a výstavby Brno Líšeň + Magistrát města Brna, těsně za ním se umístily opět Karlovy Vary.

Složení poroty

Zde najdete složení desetičlenné poroty soutěže Otevřeno x Zavřeno pro její aktuální ročník. Na základě jejich hlasování je udělena jak hlavní cena, tak ceny v jednotlivých kategoriích.

Pravidla soutěže Otevřeno x Zavřeno

Pravidla soutěže Otevřeno x Zavřeno

Zdroj: TZ Dětí Země

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů