Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Jít si pro peníze na burzu, to nebylo u nás ani ve světě v posledních měsících v módě. Teď se však zdá, že se situace mění k lepšímu. Na burze ve Varšavě se začalo obchodovat s akciemi BGS Energy Plus, která se zabývá výrobou elektřiny v bioplynových stanicích.

Pohled na dílo tří finských architektů a designérů nabízí výstava Take Nord Shape, která bude do 1. listopadu přístupná v brněnském Domě umění. Tvorbu Samuli Naamanka, Dagura Eggertssona a Sami Rintala (na snímku jeho prototyp maloprostorového domu) spojuje zvláštní cit pro přírodu a ekologii a důraz na tvorbu veřejného prostoru při využití moderních technologií. Na výstavě budou fotografie i některé objekty.

Stavbyvedoucí Jiří Markvart se včera přijel podívat na hráz vodního díla Šance v Ostravici do míst běžně lidem nepřístupných, která však on zná více než dobře. Před čtyřiceti lety totiž přehradu stavěl. Nyní se bude celá "jeho" stavba rekonstruovat. "Vodní dílo slaví letos čtyřicet let provozu. Mám radost, že je stále v dobrém stavu a pořádku, i když jsme jej budovali v době, kdy se dělalo ručně. Například doprava betonu probíhala za pomoci gumových pásů. Nebyly velké jeřáby. Používalo se dřevěné bednění, takže pracnost byla podstatně větší," vzpomíná Markvart při prohlídce štoly uvnitř hráze.

Poslanecká sněmovna dnes podpořila návrh na zpřesnění možností osvobození od ekologických daní, změny mají zamezit nejednoznačnému výkladu zákona. Vládní novelu zákona o stabilizaci veřejných financí nyní dostane k posouzení sněmovní rozpočtový výbor.
Změny se týkají hlavně osvobození od daně ze zemního plynu a pevných paliv u kombinované výroby elektřiny a tepla, tzv. kogenerace. Dosud bylo osvobození možné jen tehdy, pokud bylo teplo dodáváno domácnostem. Novela navrhuje osvobození od daně bez podmínek.
U osvobození domácností a domovních kotelen od daně ze zemního plynu novela ruší definici domovní kotelny. Osvobození od daně má být nově omezeno výkonem kotelny a podmínkou, aby teplo směřovalo do domácností.
Ministerstvo financí ujišťuje, že změny nebudou mít vliv na zvýšení ceny energií ani na náklady podnikatelů. Neměly by se ani výrazně dotknout státního rozpočtu. "V souhrnu jde o technické upřesnění," řekl dnes ministr financí Eduard Janota.

V 39. kalendárnom týždni boli v ovzduší veľmi nízke hodnoty peľových zŕn pozorovaných vyšších rastlín. Dominovali spóry vzdušných húb rodu Cladosporium, Alternaria a Epicoccum, ktoré dosiahli veľmi vysoké hodnoty.
V ovzduší sa budú aj naďalej vyskytovať predovšetkým spóry vzdušných húb. Nízke hodnoty výskytu peľových zŕn naznačujú blížiaci sa koniec peľovej sezóny.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů