Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Geolog a popularizátor vědy Václav Cílek je v pořadí jedenáctým držitelem Ceny Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97. Ocenění obdržel v prostoru Pražské křižovatky v Kostele sv. Anny. V historii udělování cen je třetím českým laureátem. "Jsem velmi rád, že letos cenu dostává pan doktor Cílek, který přečetl všechny knihy, co kdy vyšly, a který všemu rozumí, a já ho velmi obdivuji," řekl Václav Havel, zakladatel nadace a bývalý český prezident.

Patrick Pelata, prevádzkový šéf Renaultu, pózuje vedľa nového modelu elektrického auta Kangoo Be Bop Concept pred fabrikou vo Flins neďaleko Paríža. Francúzsko sa pred niekoľkými týždňami vyjadrilo, že plánuje podporiť výrobu automobilov "do zástrčky" a do výskumu a vývoja elektrických áut tak plánuje investovať až 2,5 bilióna eur.

V pátek 2. 10. 2009 ministr životního prostředí Ladislav Miko podepsal hromadné Rozhodnutí o poskytnutí podpory pro 107 žádostí.
Tito žadatelé obdrží vyrozumění o poskytnutí podpory (takzvaný dotační příslib) - v případě podání žádosti před realizací, nebo přímo smlouvu o poskytnutí podpory.
Dalších více než tisíc žádostí je rozpracovaných na krajských pracovištích SFŽP a bankách. Zpracované dokumenty poté formálně schvaluje Rada Státního fondu životního prostředí (Rada fondu) a kupci emisních kreditů.
Dalších přibližně 400 žádostí bude připraveno pro schvalování na následující Radě fondu, která se bude konat nejpozději na začátku listopadu.
Tyto žádosti, včetně již schválených, představují objem zhruba 50 milionů Kč

Časopis Newsweek označil pneumatikářskou společnost Goodyear za jednu z nejekologičtějších velkých amerických firem. Vyplynulo to ze studie, kterou časopis provedl ve spolupráci s KLD Research & Analytics, Trucost a CorporateRegister.com. Vyhodnocení bralo v potaz kritéria jako je produkce skleníkových plynů, spotřeba vody nebo ekologické programy výrobce.

Česká geologická služba a Česká geologická společnost obdržely prostřednictvím svých oficiálních představitelů při příležitosti konání Společného sjezdu České a Slovenské geologické společnosti 30.9. - 4.10. 2009 v Bratislavě prestižní vyznamenání - Medailu Jána Slávika. Jde o nejvyšší ocenění Slovenské geologické spoločnosti a zároveň jedno z nejvyšších vyznamenání ve slovenské geologii vůbec.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů