Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Druhá česká firma úspěšně nalétla na polskou burzu a hned první obchodní den vzbudila velký zájem investorů - její cena vzrostla o celých 58 procent.
Energetická společnost BGS Energy plus vstoupila na polský alternativní trh NewConnect v den českých oslav svatého Václava jako devětadevadesátá firma, a je na něm prvním středoevropským veřejně obchodovaným producentem bioplynu.
BGS Energy plus je předním operátorem bioplynových stanic v Česku. V rámci svého prvotního úpisu umístila na burzu akcie za 40,5 milionu korun, a to mezi 78 investorů z České republiky, Polska, Švýcarska a Švédska. Akcie se upisovaly za 10,80 koruny za kus a po prvním obchodním dnu jejich hodnota vzrostla na 17,10 koruny.

Využijte příležitost dozvědět se informace přímo do zdroje i šanci projednat svůj záměr! Možnosti jak získat dotace z programu Zelená úsporám Vám poradí odborník v úterý 13. října 2009, od 18ti hodin v sále Městského muzea ve Slavonicích. Seminář pořádá SR,o.p.s. ve spolupráci s EkoWATTem České Budějovice. Kdo se nezeptá, nic se nedozví a kdo nic nezkouší, nic nezískává!

Za zdraví i uhlí
To je případ vůbec největší lobbistické akce současnosti, kterou je odvrácení Obamovy reformy zdravotního pojištění. Byznys kolem zdraví je hned po federálním rozpočtu tradičně nejsilnější doménou lobbingu.
Podobně jako debata o změně klimatu. Právě Obama ohlásil několik ekologických zákonů. Zatím nejsou přijaté, ale firmy a lobbisté mají už teď žně.
Americké Centrum pro veřejnou integritu zjistilo, že jen v minulém roce celkem 770 firem najalo ve věci ekologie 2340 lobbistů, kteří inkasovali 90 milionů dolarů. Největší chlebodárce? Americká koalice za čistou energii z uhlí zaplatila za konzultace deset milionů dolarů.
Americký model není bez chyb, ale alespoň je profesionální. "Je to ústřední bod amerického politického systému. Není perfektní, ale funguje dobře," tvrdí Deanna Gelaková, exprezidentka Americké ligy lobbistů.

U konce s dechem? Američané kvůli ukončení programu šrotovného v září koupili o 23 procent méně osobních a lehkých nákladních aut než ve stejném měsíci loni.

Kůže je jedním z prvních materiálů, do něhož se lidstvo odělo. Dříve byla využívána v přírodním stavu. A dnes? Je tak dokonale a důmyslně zpracovávaná, že výrobkům z ní snadno podlehnete. Nelíbí se snad jedině ekologickým aktivistům a ochráncům přírody.
Je třeba podotknout, že zvířata se pro kůži, z které se módní oděvy šijí, nezabíjejí. Hovězina, vepřovice, jehnětina jsou druhotné suroviny.
Syntetické kůže i kožešiny mají z ekologického hlediska daleko horší dopad. Jejich výroba a likvidace zatíží přírodu mnohem více.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů