Pátek, 19. dubna 2024

Aktivisty z úřadu vlády sundalo policejní komando

Aktivisty z úřadu vlády sundalo policejní komando

Krátce po půl jedné zasáhli proti dvojici aktivistů policisté z jednotky rychlého nasazení s lezeckým vybavením. Jednoho z demonstrantů zadrželi okamžitě, druhý se před nimi snažil po střeše uprchnout. Před jednou hodinou byl i on zadržen. Přesto vydrželi demonstranti na střeše budovy několik hodin.

Video

Policie sundavá aktivisty z úřadu vlády

Budovu Úřadu vlády hlídají policisté z ochranné služby, což Právu potvrdil její ředitel Lubomír Kvíčala. Podle něj budou aktivisté předvedeni na policejní oddělení a hrozí jim minimálně přestupkové řízení a finanční pokuta.

Policista přihlíží protestu Greenpeace na budově Úřadu vlády

Policista přihlíží protestu Greenpeace na budově Úřadu vlády

FOTO: Jan Handrejch, Právo

"Dostal jsem informaci, že tam přijela nějaká výsuvná plošina, která dělala, jako že opravuje světla, a vysadila skupinu lidí na střechu. Zřejmě tam asi někdo přijel bez ohlášení, aniž by nám dal informaci, a naši lidé tím byli zaskočeni, takže to tam teď jedu prošetřit," řekl Právu v pondělí po desáté hodině dopoledne Kvíčala.

Protest Greenpeace na budově Úřadu vlády

Protest Greenpeace na budově Úřadu vlády

FOTO: Jan Handrejch, Právo

Podle něj nemohla policie proti aktivistům nijak zasáhnout, protože byli velmi rychlí. "Přijelo sem vozidlo s plošinou, které se postavilo u lampy veřejného osvětlení. Pánové vyjeli k lampě, jako by ji chtěli opravovat a pokračovali dál na střechu. Nedalo se tomu přímo zabránit," řekl Kvíčala.

Protest Greenpeace na budově Úřadu vlády

Protest Greenpeace na budově Úřadu vlády

FOTO: Jan Handrejch, Právo

Aktivisté rozvinuli ze střechy budovy transparent s nápisem "Fischere, nechte Horní Jiřetín na pokoji!". Obec Nový Jiřetín ochránilo před zbourání pouze stanovení limitů těžby hnědého uhlí na Mostecku. Jejich prolomení se snaží dlouhodobě dosáhnout těžební a elektrárenské společnosti.

Transparent musel dolů

Za protestujícími se dopoledne vydali i zástupci hasičů a policie. Aktivisté Greenpeace vyhověli jejich požadavku a sundali pověšenou plachtu s apelem na premiéra.

Zástupci policie a hasičů vyjednávají s aktivisty.

FOTO: Jan Handrejch, Právo

Greenpeace tvrdí, že materiál, který na jednání kabinetu předložil ministr průmyslu a obchodu, není primárně věnován opatřením českého plynárenství v případě opakování loňské plynové krize, jak je pojmenován, ale má prolomit limity těžby a umožnit otevření nového uranového dolu.

"Prolomit limity těžby a otevřít nový uranový důl kvůli případné budoucí jednorázové plynové krizi by bylo asi stejně rozumné a přiměřené opatření, jako nasadit někomu preventivně chemoterapii," uvedl za protestující aktivisty vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace Jan Rovenský.

Protest Greenpeace na budově Úřadu vlády

Protest Greenpeace na budově Úřadu vlády

FOTO: Jan Handrejch, Právo

Greenpeace protestují i na střeše Westminsterského paláce

Členové organizace Greenpeace podnikli podobnou akci i v Londýně, píše list The Guardian. Už v neděli se dostali na střechu Westminsterského paláce, kde vyvěsili transparent s textem: "Změňte politiku, zachraňte klima".

Video

Aktivisté Greenpeace vylezli na britský parlament. Zdroj: Reuters/Stream.cz

Na sídlo britského parlamentu vyšplhali v neděli, 31 z nich na něm strávila noc na pondělí. Dalších 23 aktivistů policie zadržela, když ze střechy parlamentu sešplhali po skoro pěti hodinách dolů. Tři z nich zůstali ve vazbě.

Vlajka se sloganem Greenpeace na střeše Westminsterského paláce.

Vlajka se sloganem Greenpeace na střeše Westminsterského paláce

FOTO: ČTK/AP

Demonstranti jsou ve věku od 20 do 71 let. Mají jídlo, teplé oblečení, spací pytle a skládací židle. Někteří hodlají na střeše zůstat celý den, sdělil představitel Greenpeace. Odmítl tvrzení, že protest na střeše Westminsteru je nebezpečný. Potvrdil, že aktivisté se snaží oslovit poslance, kteří po letních prázdninách začínají opět zasedat.

jas, rav, aš

, Novinky

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů