Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Jak pestrý je svět brambor, se dozvíte od 15. do 17. října na náměstí v Havlíčkově Brodě, kde proběhnou bramborářské dny. Můžete si tu koupit a ochutnat různé odrůdy brambor a výrobky z nich, ale i ovoce, zeleninu, květiny, ryby nebo potřeby pro zahrádkáře. Jak pěstovat brambory, poradí odborníci z Výzkumného ústavu bramborářského. Soutěživí jedinci nechť změří síly v pojídání bramboráků nebo škrábání brambor.

Vyzkoušejte si, jak se dříve vyráběly různé druhy textilií. Možnost bude o třetím a čtvrtém říjnovém víkendu v muzeu Boženy Němcové v České Skalici na Broumovsku. Po prohlídce tamní expozice se mohou návštěvníci pokusit zpracovat len, soukat a příst na ručním vřetenu nebo kolovratu či tkát na ležatém stavu. Na akci určenou zejména dětem se nezapomeňte telefonicky objednat na čísle 491 451 285.

Japonská letecká společnost All Nippon Airways žádá své pasažéry, aby si zašli na toaletu ještě předtím, než vejdou na palubu. Nezvyklý požadavek je součástí ekologického programu na snížení emisí oxidu uhličitého na 38 vnitrostátních a dvou mezinárodních linkách. Mluvčí aerolinek tvrdí, že pokud by se před letem vyprázdnila alespoň polovina pasažérů, snížily by se škodlivé emise o 4,2 tuny měsíčně. Letadlo je pak ve vzduchu lehčí.

Společnost Retrim - CZ, patřící do koncernu Du Pont, začala v Holešově stavět nový výrobní areál, v němž se budou z recyklovaného odpadu vyrábět PVB fólie. Generálním dodavatelem díla za zhruba 120 milionů korun je akciová společnost PSG - International, která má stavbu předat v září 2010.

Plánice na Klatovsku chce mít do tří let novou čistírnu odpadních vod. Vyhnula by se tak možné stavební uzávěře na velké stavební projekty a zkvalitnila by život občanům města. Více o stavbě za desítky miliónů korun zjišťoval Jan Dvořák. Současná čistírna odpadních vod, která už nedostačuje a je technologicky zastaralá by měla v budoucnu sloužit jako přečerpávací stanice.

Vedci z medzinárodnej skupiny Diversitas varujú, že počet vymierajúcich živočíšnych druhov sa z dôvodu ohrozenia biodiverzity a ekosystémov výrazne zvyšuje. Hlavnými príčinami sú znečistenie, klimatické zmeny a rozširovanie miest.

Podľa najnovších štatistík je vymieranie živočíchov omnoho rýchlejšie, než sa predpokladalo pred niekoľkými rokmi. Najviac postihnuté sú pritom sladkovodné druhy, ako ryby, žaby, korytnačky a krokodíly. Vedci tvrdia, že sladkovodné živočíchy vymierajú šesťkrát rýchlejšie než suchozemské alebo morské druhy. Niektorí experti dokonca zastávajú názor, že do roku 2025 nebude v Číne okrem obdobia záplav ani jedna rieka vtekať do mora. Členovia Diversitas, ktorí sa stretnú v utorok v juhoafrickom Kapskom meste, aby našli nové riešenia na spomalenie vymierania živočíchov, vinia zo súčasného stavu svetových lídrov. Tí podľa nich nezaviedli dostatočne účinné opatrenia, aby zredukovali znižovanie biodiverzity.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů