Pátek, 29. března 2024

Tokijský filmový festival uvítal hosty na "ekologickém" koberci

Tokijský filmový festival uvítal hosty na "ekologickém" koberci

Po netradičně zeleném koberci namísto obvyklého červeného defilovaly v sobotu hvězdy hereckého nebe při zahájení Tokijského filmového festivalu. Tokio se totiž rozhodlo, že festival bude šetrný k životnímu prostředí, a proto nechalo symbolicky rozvinout koberec vyrobený z recyklovaných plastikových lahví, píše agentura AP.

Tématem devítidenního festivalu, na který přijela například hollywoodská herečka Sigourney Weaverová, je právě ekologie. Mezi stovkou filmů, které se na festivalu představí, je i dokumentární snímek The Cove, který líčí vraždění delfínů v Japonsku. Organizátoři festivalu ho na program přidali na poslední chvíli částečně pod tlakem zahraničí.

Po celém světě už tento film získal více než desítku cen, ale mezi patnácti japonskými a zahraničními filmy usilujícími o hlavní cenu festivalu není. The Cove navíc vyvolal pozdvižení v malém přímořském městě Taidži v jihozápadním Japonsku, kde je každý rok zabíjeno převážně na maso 2000 delfínů.

Film ukazuje rybáře na malých lodích bušící do klacků, aby delfíny vyděsili a zahnali do zátoky, kde je pak pobijí harpunami. Přístup do zátoky je chráněn ostnatým drátem a filmový štáb většinu záběrů pořídil tajně. Japonská policie tvrdí, že americký režisér filmu Louie Psihoyo a členové jeho štábu porušili zákon, když zabíjení delfínů natočili.

The Cove se bude promítat ve středu a lístky, které na něj byly v předprodeji, už jsou všechny vyprodané, řekla mluvčí festivalu Haruna Koikeová. Psihoyos se hodlá promítání osobně zúčastnit, přestože může být kvůli údajnému porušení zákona zadržen.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů