Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Firma 3M zahájila nový ekologický program. Z každého výrobku šetrného k přírodě z řady Scotch a Post-it, který si zákazníci zakoupí v době od října do prosince letošního roku, poputuje část zisku na konto Hnutí Brontosaurus. Z příspěvku zákazníků bude podpořen například projekt budování ekozahrady v Centru ekologické výchovy Dúbrava, obnova starých zaniklých sadů v Rychlebských horách či dosadba Pečínských alejí v Orlických horách.

Společnost Creative Film také reagovala na současné trendy ekologicky šetrných materiálů. Naprostou novinkou je jediná komerčně dostupná fólie, která není založená na ropné bázi, s označením Green Earth. Tato holografická fólie je vyrobena z rostlinné pryskyřice, díky čemuž může nabídnout mnoho výhod. Fólie je derivátem obnovitelných rostlinných zdrojů vypěstovaných v USA, jako např. pšenice, brambory a obilí, neobsahuje PVC a vyhovuje všem požadavkům norem pro obaly potravin a léčiv. Je 100% biologicky odbouratelná a zakompostovatelná, podobně jako výrobky z papíru či lepenky.

Čemu se chce premiér Fischer a ministři v následujících měsících věnovat? Vláda dokončí privatizaci ČSA i státní zakázku na likvidaci ekologických škod za více než 100 miliard. Některé politické strany mají k oběma bodům silné výhrady, ČSSD například požaduje obří zakázku zastavit. Fischer zákonodárce ujistil, že české aerolinky "za každou cenu prodávat nebudeme".

V Moravskoslezském kraji přetrvává nadlimitní znečištění ovzduší a hodnoty polétavého prachu ve vzduchu jsou překročeny na řadě míst. Informoval o tom v středu ráno Český hydrometeorologický ústav.
Nejhorší situace je v Bohumíně, kde stanice v pět hodin ráno naměřila 86 mikrogramů prachu na metr krychlový vzduchu, což je téměř stejná hodnota jako v úterý ráno. Limit je 50 mikrogramů.
Limity jsou dále překročeny v Ostravě, Karviné, Havířově, Orlové, Českém Těšíně, Třinci, Frýdku-Místku, Studénce a Opavě.

Na přelomu září a října posoudili poslanci hned dva legislativní návrhy na další omezení víkendových jízd kamionů. Detailně nyní obě normy projedná sněmovní hospodářský výbor.
Ministr dopravy argumentoval proti oběma návrhům tím, že se podařilo schválit zákon, který umožní měnit výši mýtného podle doby jízdy a tím regulovat jejich jízdu. Poukázal přitom i na nedostatek parkovacích míst pro kamiony.
Ministerstvo dopravy chce od příštího roku změnit poplatky mýtného tak, aby se odvíjely od denní doby a dnů v týdnu. Nejdražší budou zřejmě páteční odpoledne.

Návrh na zpřesnění možností osvobození od ekologických daní, kdy mají změny zamezit nejednoznačnému výkladu zákona, prošel prvním sněmovním čtením úspěšně.
Vládní novela zákona č. 261/2007 Sb., o stabilizaci veřejných financí, se týká hlavně osvobození od daně ze zemního plynu a pevných paliv u kombinované výroby elektřiny a tepla, tzv. kogenerace. Dosud bylo osvobození možné jen tehdy, pokud bylo teplo dodáváno domácnostem.
Novela navrhuje osvobození od daně bez podmínek. U osvobození domácností a domovních kotelen od daně ze zemního plynu novela ruší definici domovní kotelny. Osvobození od daně má být nově omezeno výkonem kotelny a podmínkou, aby teplo směřovalo do domácností. Ministerstvo financí ujišťuje, že změny nebudou mít vliv na zvýšení ceny energií ani na náklady podnikatelů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů