Čtvrtek, 28. března 2024

Jak se praží férová káva

Jak se praží férová káva

První a dosud jediná česká pražírna férové kávy sídlí v Lobkovicích u Neratovic, ve zrekonstruované budově mlýna a bývalé továrny. Daniel Kolský ji dodává do skoro třiceti kaváren a několika desítek firem po celé republice.

Lidem přestává být jedno, co kupují. Stejně jako obchodníci po celém světě na to přišel i Daniel Kolský, který si před rokem spolu s manželkou otevřel první českou pražírnu fair trade kávy. Zapojil se tak do propracovaného systému etického podnikání, jehož cílem je mimo jiné pomoci venkovským komunitám v rozvojových zemích, zároveň podporuje i ekologické zemědělství a šetrné přístupy k životnímu prostředí.

"Když jsme přemýšleli, jestli se na fair trade vrhnout, pořád jsem pochyboval. Přesvědčila mě až naše cesta do Etiopie," říká důrazně Kolský. "Zjistil jsem to, co by měl vědět každý, kdo obchoduje s komoditami vyráběnými ve třetím světě: nikdy nemáte zaručeno, že za nimi nestojí otrocká práce. Jenom u fair trade vím, odkud a od koho přesně produkt pochází, a vím, že prodejem naší kávy podporujeme konkrétní lidi. To mi stále dodává radost z práce."

K fair trade nakonec neměl Kolský tak daleko. Než se s manželkou vrhl na podnikání, oba pracovali v různých neziskových a obecně prospěšných organizacích. Kdyby svým podnikáním nemohli pomáhat lidem, prý by do toho ani nešli. Proto Kolského štve, že se pro mnoho firem stal etický rozměr podnikání jenom nástrojem pro reklamu.

Upražit dobrou kávu podle něj není vůbec složité a zvládnout technologické postupy se jde naučit. "Člověk k tomu nepotřebuje znát žádné fígle," říká třicátník Kolský. "Opravdu důležité je mít ke své práci kladný vztah, zkoumat a degustovat kávu, kterou upražím, chtít se zlepšovat a vůbec se své práci pořádně věnovat."

V Lobkovicích se praží zásadně jenom fair trade káva a přestože poptávka po ní stoupá, odmítá její majitel navyšovat množství zpracovávaných zelených zrn. "Naší prioritou je kvalita. V okamžiku, kdy bychom začali pražit desítky tun, musíme rezignovat na kvalitu, a to nechci," ujišťuje. "Na počátku všeho totiž stála frustrace má a mých přátel z toho, že jsme si nikde nemohli dát opravdu poctivou, chutnou a voňavou kávu," živě gestikuluje rukama. Kromě pražírny kávy tak dnes v hlavním městě vlastní pět fair trade kaváren, které spojuje značka Mamacoffee.

Mamacoffee
Fair trade pražírna
Lobkovice 1, Neratovice

AUTOR: Leoš Kyša

Zdroj:Víkend
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů