Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V rámci svých Dnů inovací odhalila mnichovská automobilka rok starý, ale světu dosud neznámý koncept Simple. Jde o dvoumístnou tříkolku se senzační spotřebou 2,0 l/100?km. Stroj v této podobě do výroby nepůjde, nicméně BMW se netají úmyslem přivést do pěti let na trh revoluční městské vozidlo s ekologicky šetrným pohonem a tříkolovým podvozkem.

Nárůst dlouhodobých úvěrů i v době krize souvisí s některými novými trendy. Boom výstavby fotovoltaických článků na výrobu energie ze slunce a extrémní výnosnost tohoto podnikání se zřejmě podílí na skutečnosti, že financování tohoto typu investičních projektů neskomírá. Firmy mohou tuto investici do obnovitelného zdroje energie provozovat i mimo svou hlavní obchodní aktivitu. Měsíční splátky lze pohodlně krýt z rozdílu mezi cenou za energii odebranou ze sítě a za energii vyrobenou a dodanou do sítě za výrazně dotovanou výkupní cenu. Ekologická výroba elektrické energie zažívá konjunkturu živenou výraznými příspěvky z fondů EU (v operačním programu Životní prostředí může ČR získat až 5 mld. eur, dalších v přepočtu 300 mil. eur pak přidá Státní fond životního prostředí).

Zákaz vjezdu do německých měst pro auta bez vylepené emisní nálepky má od samého začátku řadu kritiků. Jejich argumenty vyslyšela nová německá vládní koalice.
Ta chce podle agentury DPA "uvolnit zákazy vjezdu tam, kde pro omezení není žádný rozumný důvod".
Kritici systému emisních zón jim vyčítají zbytečnou byrokracii a zanedbatelný efekt pro životní prostředí.

Od pondělí uzavře Úřad vlády pro veřejnost prostor před hlavním vchodem do svého sídla - Strakovy akademie. Nová budou i pravidla přístupu do budovy. Ke změnám úřad přistoupil poté, co před deseti dny na střechu budovy vylezli pomocí výsuvné plošiny demonstranti Greenpeace. K posouzení bezpečnostních opatření tehdy vyzval ministra vnitra Martina Pecinu premiér Jan Fischer. Prostor před budovou bude nyní střežit policejní hlídka.

Na základě výsledků hlasování geologické odborné veřejnosti byl ustaven Český národní geologický komitét. Jeho předsedkyní byla zvolena Mgr. Veronika Štědrá, Ph.D. a místopředsedou doc. RNDr. Ondřej Bábek; sekretářem byl jmenován RNDr. Radek Mikuláš.

Termín na podání cenových nabídek zájemců o obří státní zakázku na likvidaci ekologických škod za více než 100 miliard korun se posouvá až na příští rok, přesné datum ale zatím nebylo stanoveno. Informoval o tom dnes mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Důvodem je rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o vrácení konsorcia PPF do soutěže, proti kterému se ministerstvo chce odvolat. Dosud se počítalo s termínem 2. listopadu. "O dalším postupu zejména o stanovení nové lhůty pro podání nabídek ministerstvo rozhodne, až bude ze strany Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže definitivně rozhodnuto ve věci podání dalších dvou uchazečů - konsorcia DEME a konsorcia PD," uvedl Jakob.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů