Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

New Orleans. V Lousianě v neděli skončil osmý ročník sympozia "Náboženství, věda a životní prostředí", které se konalo pod patronátem ekumenického patriarchy Bartoloměje I. Letošním tématem byla řeka Mississippi. Účastníci sympozia, mezi nimiž byli i kardinál Theodore Mc Carrick a arcibiskup Gregory Michael Aymond, se po ní vydali z Memphisu do New Orleans. Patriarcha Bartoloměj I. na závěr připomněl nutnost "smyslu pro zodpovědnost za situaci globálního životního prostředí". Poselství účastníkům zaslal také Benedikt XVI., které Bartoloměj I. komentoval:
"Velmi si poselství Jeho Svatosti vážíme, je plné lásky, která je na obou stranách. Je to podíl na našem úsilí a iniciativách a není to poprvé. Jeho Svatost jej poslala je také na předchozí sympozia, jako například na to v Grónsku. Za toto jsme velice vděční: můžeme se modlit a pracovat společně."
Uvedl ekumenický patriarcha Bartoloměj I.
Příští rok se sympozium bude konat na břehu největšího afrického jezera - Viktoriina jezera. To se rozkládá na území Tanzanie, Ugandy a Keni na ploše téměř 70 tisíc kilometrů čtverečných. U pramenů Bílého Nilu budou hovořit o ekosystému této oblasti a škodách, které tu způsobily nevhodné zásahy člověka.

Požár recyklační linky na bílou techniku likvidovali odpoledne hasiči ve Strašicích na Rokycansku. Při požáru utrpěl jeden zaměstnanec linky zranění.
"Požár, který vznikl zřejmě v důsledku technické závady, likvidovalo na místě pět jednotek hasičů. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na tři miliony korun," uvedl operační důstojník hasičů.

Jubilejním desátým přírůstkem do rodiny českých ekologických ubytovacích zařízení se stal Hotel Šumava Inn na šumavské Kvildě. Zařadil se tak k dosavadním členům této skupiny, kam patří Hotel Adalbert, Hotel Adria, MaMaison Residence Belgická, Penzion Jelen, Chateau Mcely, Hotel Irida, Hotel Pension Jana, Autocamp Oasa Staňkov a Centrum Veronica Hostětín. Naše země je v tomto směru podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur jednoznačně nejdál z bývalého východního bloku. Zatímco u nás je již 10 ekologických ubytovacích zařízení, v Maďarsku pouze dvě a v Polsku a na Slovensku dokonce pouze po jednom. Naopak nejvíce ekologických ubytovacích zařízení je v Itálii (141), Francie jich má 45 a Švýcarsko 23.

EPS otevira detsky koutek pro brnenske neziskovky
V poslednich letech zacina v radach nasich kolegu pribyvat rodicu. Zjistili jsme vsak, ze zatim neexistuje ucelena metodika, jak by jim mohli zamestnavatele v nevladnim sektoru vychazet vstric. Proto zaciname pracovat na sladovani rodinneho a pracovniho zivota zamestnancu neziskovych organizaci v Brne a okoli. Chceme jim umoznit, aby si v prubehu rodicovske dovolene mohli privydelat, zustat v obraze a v kontaktu s kolektivem. Zrizujeme pro ne detsky koutek s bezplatnym hlidanim deti a pracujeme na vytvoreni potrebne metodiky.
Prostredky na projekt poskytl Evropsky socialni fond prostrednictvim Operacniho programu Lidske zdroje a zamestnanost.

EPS pomaha obcanum hajit vlastnicka prava, nelibi se to ministru dopravy
Pred casem jsme napsali a rozsirili letak s nazvem Hrozi vam vyvlastneni? Brante se!, v nemz obcanum radime napriklad: jakym zpusobem si overit, zda je vyvlastneni skutecne nezbytne nutne, ci jak se domoci adekvatni nahrady, tedy trzni ceny pozemku. Za text, ktery obcanum pouze opakuje jejich prava a moznosti zakonne obrany, nas vyplisnil ministr dopravy Slamecka. Proc nemaji obcane znat sva prava, si prectete na blogu EPS

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů