Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Poslední možnost vyjádřit se k plánované výstavbě Biolynové stanice a tím ovlivnit její existenci v Otrokovicích, mají občané na dnešním veřejném projednávání. To se bude od 15 hodin konat v Hudebním sálu Společenského domu v Otrokovicích.

ZLÍN - Magistrát města Zlína poskytne dotaci v celkové výši téměř 50 tisíc korun z Ekofondu na čtyři výukové programy. Náměstek primátorky Hynek Steska (ODS) agentuře Mediafax uvedl, že podpory se dočkají výukové programy na téma Odpady ve městě, Ochrana zvířat, Prima klima či programy DDM Astra.
Ekofond má podle Stesky sloužit k podpoře vzdělávání dětí i dospělých v oblasti ekologie, dotaci z něj je ale možné získat i na ekologičtější vytápění, na údržbu luk a sadů či na vybudování kanalizační přípojky. "Myslím si, že Ekofond splňuje účel svého založení, tedy podporuje ekologičtější chování obyvatele Zlína," doplnil náměstek primátorky.

Vzácné orchideje a další rostliny v údolí Jílovského potoka mizí pod skládkou odpadu. Ten sem navezli už v minulosti asi místní lidé a v zavážení lokality vesele pokračují. Podle botanika Správy Chráněné krajiné oblasti, jsou na skládce i lahve od oleje nebo plechovky od barev. Teď se prý místo dokonce zaváží dosloužilým betonem. Oblast patří Českému Středohoří, situaci prý teprve prověří, nevěděli o ní. Okolí Jílového je velmi geologicky zvláštní, a to aktivními pohyby půdy a sesuvy, které tak vytvářejí specifické podmínky pro vzácné druhy rostlin. Ty teď pod nasypanou sutí uhynou.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů