Pátek, 19. dubna 2024

Ženy prý znečišťují životní prostředí méně než muži

Ženy prý znečišťují životní prostředí méně než muži

Ženy jsou k životnímu prostředí pozornější a znečišťují ho méně než muži. Uvádí se to ve zprávě Fondu OSN pro otázky populace, o které dnes z Paříže informuje agentura AFP. Fond ale podotýká, že studií na toto téma je málo a že šetrnější přístup žen může být také důsledkem chronické hospodářské a sociální nerovnosti, která jim brání v tom, aby plně užívaly stupně rozvoje svých zemí.

S odvoláním na průzkum Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj zpráva uvádí, že v průmyslových zemích mají ženy větší sklon k nákupu ekologicky šetrnějších výrobků a k recyklaci odpadu. I některé studie ze Spojených států potvrzují, že ženy nakupují "zelené výrobky" raději než muži. Australská studie z loňského roku zase konstatovala, že ženy a dívky "se víc starají o různé aspekty podnebních změn".

V průmyslově rozvinutých i v rozvojových zemích má činnost žen menší dopad na atmosféru (než činnost mužů), píše se dále ve zprávě s odvoláním na badatele ze severských zemí. Vyplývá to prý hlavně z toho, že muži častěji než ženy jezdí autem a létají letadly. To je ale patrně důsledek spíš nerovného přístupu k ekonomických zdrojům než vůle žen šetřit životní prostředí.

Kromě toho spotřeba masa, jehož výroba je energeticky náročná, je ve vyspělých zemích vyšší u mužů než u žen. V Dánsku je to například v průměru 139 gramů denně u mužů, ale jen 89 gramů u žen. Ženy prý také jedí v poměru ke své váze méně než muži a navíc v některých zemích často drží dietu kladoucí důraz na zeleninu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů