Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ministerstvo pro místní rozvoj vydalo publikaci nazvanou "Dotační tituly EU pro obce, svazky obcí, organizace zřizované a zakládané obcemi v programovacím období 2007 - 2013". Publikace má pomoci zejména obcím při hledání dotačních titulů z fondů EU k řešení svých projektových záměrů. Publikace je též na internetových stránkách ministerstva pro místní rozvoj a na stránkách strukturálních fondů

Daňové politiky zemí po celém světě podpořily vznik finanční krize, protože stimulovaly ekonomické subjekty k zadlužování, nikoliv k tvorbě vlastního kapitálu. Uvádí to globální asociace profesních účetních ACCA v diskusním materiále "Konkurence nebo koordinace: Redefinice daní v globálním prostředí" ("Competition or Co-ordination: Reassessing Tax in a Global Environment").
ACCA v materiále formulovala sedm doporučení na řešení daňové problematiky, z nichž jeden bod tvrdí:
> Vlády by se měly zamyslet nad místem tzv. zelených daní v jejich daňovém systému, tedy různých daňových pobídek s cílem ochrany životního prostředí. Na to, aby se zelené daně projevily na kvalitě životního prostředí, je nutný globální koordinovaný postup.

Rádi bychom Vás pozvali na happening ke Světovému dni bez kožešin, který pořádáme v pátek 27. 11. 2009 od 16:00 v Železné ulici 1 v Praze.
Na místě vyzveme české chovatele k ukončení provozu kožešinových farem v ČR a přečteme otevřený dopis, který od nás tento týden obdrží. V souvislosti s nedávným uzavřením naší největší liščí farmy v Souměři na Tachovsku si připomeneme výpověď ochránce zvířat, který se zde potají nechal zaměstnat (celou výpověď a další informace poskytneme na místě). Kromě Prahy se "protikožešinové" akce uskuteční ještě asi v dalších 20 městech po celém světě.

Zelený hamburger. Americký řetězec restaurací rychlého občerstvení McDonald's v Německu zezelená. Tato barva by měla po dokončení rekonstrukce a modernizace restaurací dominovat a má odrážet vztah firmy k životnímu prostředí.

Polsko bude do větru. Více než 90procentní polská závislost na uhelné energetice brzy skončí, za klimaticky a ekologicky dlouhodobě neudržitelné parní elektrárny nastupují větrné zdroje. Parky, každý o výkonu 120 megawattů, se budují u velkopolských obcí Margonina a Mieleszyna.

Nebude tak kouřit. Rusko se chce na prosincové světové klimatické konferenci v Kodani zavázat ke snížení emisí skleníkových plynů do roku 2020 o 25 procent proti stavu v roce 1990.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů